Vad kan en folkpartist?

”Anställningstryggheten i Sverige finns just i turordningsreglerna”

Sist in – först ut, en regel som Fp vill sätta ur spel.

Anställningstryggheten står åter på politikernas dagordning, och inte bara deras. I höstas enades arbetsgivarna och tjänstemännen i PTK om att inleda förhandlingar för att försöka hitta en ersättning till regeln sist in, först ut. Senare bestämde sig LO för att i alla fall prata med arbets­givarna om saken.

Det har inte hindrat politiker från att ha bestämda åsikter om anställningstryggheten, Las. Anders Borg uttrycker sig försiktigt, men det är anställningstryggheten han menar när han talar om ”en bättre balans mellan omställning och trygghet”. Näringsminister Annie Lööf hade däremot knappt tillträtt innan hon klampade in på arbetsmarknadsministerns område.

Mest hårdföra har folkpartisterna varit. De båda riksdagsmännen Hans Backman och Johan Pehrson hotade via LO-tidningen arbetsmarknadens parter. Om inte de frivilligt förändrade anställningstryggheten så skulle politikerna göra det åt dem.

Karska ord kan det tyckas.

Nu är det inte så att Folkpartiet formellt vill upphöja godtycket till regel, inte alls. Det försäkrar Backman i en intervju med tidskriften Lag och Avtal. Det är bara turordningsreglerna som måste bort.

Vill ersätta turordningen

Problemet för Folkpartiet, och för andra med samma åsikt, är att anställningstryggheten i Sverige finns just i turordningsreglerna, och i rätten till återanställning.

Svenska arbetsgivare får alltid säga upp personal, förutsatt att de hänvisar till arbetsbrist. Det går i praktiken inte att ifråga­sätta.

Däremot bestämmer arbetsgivaren inte godtyckligt vem som ska gå. Det är det som är turordningen.

Det vill Folkpartiet – och Svenskt Näringsliv – ersätta med ett system där de mest kvalificerade får företräde. Enkelt och klart, om det inte vore för en sak.

Det där med kvalifikationer är inte entydigt. Frågan blir ju, vem är bäst för just det här jobbet? Och svaret beror på vem man frågar.

Backman och Pehrson tänker fråga arbetsgivaren. De är nämligen – med Backmans ord – ”schyssta och förståndiga”.

Det betyder godtycke, antingen folkpartisterna vill medge det eller ej.

Fifflar med turordningen

Det finns problem med tryggheten på svenska arbetsplatser. Fler otrygga anställningar, ett fifflande med turordningskretsar och fackliga organisationer som ibland är alltför snabba att förhandla bort anställdas rättigheter.

Dessutom gungar nu hela grundtanken med anställningar under inhyrning av personal och egenföretagare på uppdrag.

Att avskaffa turordningsreglerna skulle inte lösa något enda av dessa problem.

Det borde någon berätta för Folkpartiet.

Följ ämnen i artikeln