Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Nu tvingar Trump oss att läsa tyska

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, valde Medelhavsmuseet för att presentera årets stora säkerhetspolitiska analys - med den något avskräckande rubriken ”Strategisk utblick 7”.

Bortsett från det vanliga fokuset på Ryssland blickar en de mest intressanta texterna söderut.

Inte hela vägen till Medelhavet, men väl till Tyskland.

”Sverige måste ersätta Storbritannien som nära partner inom EU och kan komma att behöva en annan säkerhetspolitisk bundsförvant än USA, skriver författarna Eva Hagström Frisell och Anna Sundberg.

Olika säkerhetspolitik

Sedan listar de problemen.

Tyskland bygger sin säkerhetspolitik på Nato och flörtar med olika idéer om ett EU-försvar. Sverige nämner Tyskland i sin säkerhetsstrategi men tyskarna nämner inte oss.

Länderna skiljer sig även åt i synen på vad hotet är. Sverige är en mer uttalad kritiker av Ryssland medan tyskarna på grund av sin historia helst försöker ha dialog med Moskva.

Både Tyskland och Sverige har också stora brister i sitt försvar, länderna är i praktiken beroende av hjälp utifrån om det blir krig.

Låna materiel

I våras besökte jag Einsatzführungskommando der Bundeswehr i Potsdam. Därifrån samordnas tyskarnas utlandsstyrka, i exempelvis Mali.

De problem som Eva Hagström Frisell och Anna Sundberg målar upp i rapporten var uppenbara. Officerarna berättade om hur försvarsmakten fick låna ihop material från hela landet för att kunna skicka i väg lite drygt tusen soldater till Mali.

Det påminner om läget i Sverige för ett par år sedan. Samtidigt var man väl medveten om att detta inte längre duger.

Men att tala om tysk militär upprustning är dock kontroversiellt både inom och utom landet. Även om de flesta i Europa inser att Tyskland med sin enorma ekonomi måste bidra mer än i dag.

Har vi något val?

Valet av Trump och Brexit ändrar på ett avgörande sätt förutsättningarna för svensk säkerhet. Dessutom är Frankrike just nu framförallt upptaget med terroristbekämpning.

Tyskland är Europas ekonomiska och politiska motor, så har vi något bättre alternativ?

Det är ju inne med vuxen politik och enligt författaren och akademiledamoten Horace Engdal är Tyskland just "Ett Sverige för vuxna".

De flesta svenskar vet nog inte om det, men det säkerhetspolitiska närmandet till Tyskland har pågått i flera år. Helt i enligt med den så kallade Hultqvist-doktrinen är planen att samarbetet ska fördjupas kommande år.

Alliansfriheten

Tanken bakom Hultqvist-doktrinen är att samarbeta med andra länder men bevara den militära alliansfriheten. Om vi ska fortsätta på den vägen är Tyskland helt klart en intressant samarbetspartner, trots alla problem.

Ett stort frågetecken är möjligen att vi inte förstår vad de säger. De pratar ju tyska.

Fördelen med att hålla sig i norden eller för den delen samarbeta med USA och Storbritannien är språket. När vi vänder ansiktet söderut på allt fler områden lär vi behöva ändra på det.

Det vore onekligen en historisk ironi - att det är just ökad nationalism i USA och Storbritannien som tvingar oss att läsa tyska igen.

Följ ämnen i artikeln