Putin vinner på ett nytt kallt krig
BERLIN. Kan vi förhindra krig genom att lyssna på tysk 80-talspop?
Kanske.
Men inte vilka låtar som helst utan i så fall Nenas superhit ”99 Luftballons” från 1983.
Jag tror det var Marie Cronqvist, docent i historia, som först väckte idén i Svenska Dagbladet. Det kalla krigets politiska återkomst kräver också sin motkultur.
Tredje världskriget
99 Luftballons berättar historien om hur tredje världskriget startar efter att någon släppt ballonger i luften. En general skickar upp stridsflyg mot vad han tror är ett angrepp. Fienden misstar det hela för en invasion och så utraderas mänskligheten.
För några ballongers skull.
Enligt skrönan såg bandets gitarrist Rolling Stones släppa ballonger vid en konsert i Västberlin. Vad skulle hända om de drev in i DDR, funderade han?
99 Luftballons blev en världshit, till och med i USA – på originalspråket tyska.
Aurora
I dagarna drar två stora militärövningar i gång i norra Europa. Risken för missförstånd och misstag är stor, både på kort och lång sikt.
För första gången sedan början av 90-talet genomför Sverige en övning där i princip hela försvaret är med. Det som fått mest uppmärksamhet är att omkring 1500 utländska soldater deltar som ”fiendestyrka”.
Men det intressanta med övningen ”Aurora” är egentligen att Sverige nu på allvar övar försvar av vårt territorium. Det är kulmen på vad som ibland kallas Hultqvistdoktrinen, att prioritera det nationella försvaret, rusta upp och samarbeta med andra utifrån bibehållen militär alliansfrihet.
Efter 25 års förvirrad diskussion om att Sverige bäst försvaras med en insatsstyrka i Afghanistan är Försvarsmakten tillbaka vid sin huvuduppgift: att försvara landet.
Rysk kärnvapenattack
På andra sidan Östersjön genomför samtidigt Ryssland och Vitryssland övningen ”Zapad” som betyder ”Väst”. Motsvarande övning för åtta år sedan avslutades med en simulerad kärnvapenattack mot Warszawa.
Ryssland påstår att Zapad bara omfattar knappt 13 000 soldater men bedömare, bland annat här i Tyskland, tror att det snarare handlar om över 100 000.
- Det är tydligt att vi bevittnar ytterligare en rysk demonstration av makt och kapacitet. Den som tvekar behöver bara titta på det stora antalet deltagande trupper, över 100 000, sa Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen i Tallin nyligen.
Tyskland vänder
I Berlin är man orolig, liksom i Warszawa och i de baltiska staterna. Men Nato har valt att inte ha några större övningar under Zapad. Man väntar och ser.
Debatten i Tyskland är väldigt olik den svenska. Här finns en helt annan förståelse för Ryssland och även en ryskspråkig minoritet. De tyska socialdemokraterna har drivit på för att Nordstream, den ryska gasledningen genom Östersjön, ska byggas och ledande socialdemokrater har nära band till ryska ekonomiska intressen.
Men när man pratar med säkerhetspolitiska experter i Berlin är det tydligt att politiken är på väg i en annan riktning, dialog med Moskva ses som nödvändig men egentligen ganska meningslös.
Hultqvistdoktrinen
Orsaken till att Sverige så dramatiskt bytte säkerhetspolitisk linje efter regeringsskiftet 2014 berodde inte bara på försvarsminister Peter Hultqvist. Den stora förändringen var Rysslands invasion i Ukraina och annektering av Krimhalvön.
Sverige har inte rustat upp, återinfört värnplikten och ökat mängden militära övningar för att vi ville, utan för att vi är tvungna när Ryssland inte längre respekterar folkrätten och invaderar sina grannländer.
Aurora och Zapad är i moralisk mening inte likvärdiga övningar. Sverige tränar för att försvara sitt territorium, Ryssland för att kunna ta andras.
Ryska soldater
I Ukraina och Georgien, som båda har ryska soldater på sin mark, är oron stor att Zapad i själva verket är en förberedelse för en invasion västerut.
Mot bakgrund av detta har debatten om Aurora i Sverige varit märklig. En form av kålsuparteori har vuxit fram i vissa kretsar där Vladimir Putins nationalkonservativa regering framställs som offer för en elak västvärld.
Men bilden skaver. Vi pratar alltså om det Ryssland där svenska nazister tränat för att spränga bomber på Göteborgs gator. Som till stor del låg bakom Donald Trumps valseger i USA och som stödde fascister i franska valet och i det pågående tyska valet.
Det är samma Ryssland som backar upp Syriens diktator Bashar al-Assads massmord och gasattacker på sin egen befolkning och som hotar våra grannländer kring Östersjön.
Putin behöver en fiende
Problemet är att Vladimir Putin behöver en yttre fiende för att kunna legitimera sin politik och sitt maktinnehav. Nästa år är det val i Ryssland och vi kan förvänta oss mer vapenskrammel.
Och det är just här 99 Luftballons blir viktig.
Det blev nämligen aldrig något kärnvapenkrig under kalla kriget.
En tydlig säkerhetspolitik och ett starkt försvar minskade risken för misstag och avskräckte från krig. Tills diktaturerna i öst föll samman av sin egen tyngd.
Vi måste inse att den kalla fred vi lever i med Ryssland kommer att fortsätta i många år till och organisera vår säkerhetspolitik därefter. Hultqvistdoktrinen bör ligga fast.
Men vi ska inte bara lyssna på Nena.
Winds of change
1990 skrev det tyska bandet Scorpions en annan världshit, ”Winds of change”.
Då hade muren fallit och både Sovjetunionen och DDR var i upplösning. Bort blåste både diktaturerna och hotet om kärnvapenkrig. ”Låt din balalajka sjunga vad min gitarr vill säga” sjöng Klaus Meine.
Det är bara sju år mellan 99 Luftballons och Winds of change.
Bara sju år.
Vi måste lära oss leva med det Ryssland som faktiskt finns och förbereda oss för det värsta. Tills vidare.
Men Vladimir Putin kommer inte att regera för evigt. En dag kommer förändringens vindar att blåsa bort även hans regim.