Otryggheten - farlig för svensk ekonomi

Regeringen tycks helt enkelt vara av åsikten att unga är alldeles för trygga på arbetsmarknaden.

Ålder, klass, kön och bransch spelar roll om du ska få en tillsvidareanställning eller en visstidsanställning.

Den svenska arbetsmarknaden har dramatiskt förändrats för landets unga. För 20 år sedan så var ett av fem jobb för 15-24-åringar en tillfällig anställning. I dag är vartannat jobb tillfälligt.

En del arbetsgivare brukar hävda att de tillfälliga anställningarna ger unga en möjlighet att få in en fot på arbetsmarknaden.

Samtidigt har Sverige i minst fem års tid har brutit mot EU:s lagstiftning eftersom det är möjligt att stapla visstidsanställningar på varandra. EU-kommissionen kräver att man ändrar på det, men regeringen får inte till någon förbättring.

Så i stället fastnar människor i olika tidsbegränsade jobb, år ut och år in, utan att få en chans till en tillsvidareanställning. Och är man i en osäker anställning så ökar ens ekonomiska otrygghet. Bara en tredjedel av de visstidsanställda och färre än var tredje tillsvidaranställd deltidsarbetare kan försörja sig själv, enligt en undersökning från LO.

Det påverkar möjligheten till att få lån, bostad och förstås också om man kan bilda familj, spara pengar till sig själv eller sina barn, köpa nya byxor när de gamla gått sönder,

De som drabbas är, som sagt, främst unga men anställningsformerna är också tydligt knutet till klass, kön och inom vilken bransch man jobbar.

Bland LO-arbetare är det närmare 20 procent som har en tidsbegränsad anställning och hela 23 procent av LO-kvinnorna har en tidsbegränsad anställning.

Det här talar man inte så mycket om från regeringens håll. I stället vill man, som Annie Lööf, peta i arbetsrätten och försämra anställningsskyddet. Regeringen tycks helt enkelt vara av åsikten att unga är alldeles för trygga på arbetsmarknaden.

Om man nu inte tycker det är något problem att otrygga anställningar för en hel generation att vara normen så kanske  andra argument biter.

Sverige ligger i dag i topp när det kommer till att ha tillfälliga anställningar för unga. Och enligt Per Skedinger vid Institutet för Näringslivsforskning är situationen nu ett hot mot ekonomin.

– Det kan öka arbetslösheten i ekonomin eftersom personer som har visstidsanställning har en högre uppsägningsrisk än fast anställda, säger Skedinger till SVT.

Och inte vill väl regeringen att arbetslösheten ska öka?

Följ ämnen i artikeln