De är politiker – inte experter

”Borgs och Reinfeldts analyser av det ekonomiska läget är rotade i deras ideologi och deras syn på ekonomi och människor”

Krisexperter?  Finansminister Anders Borg och statsminister Fredrik Reinfeldt slipper för lätt undan.

Världens ekonomier befinner sig i turbulens och en ny kris ­rusar emot oss än snabbare ­efter sänkningen av USA:s kredit­betyg.

Då passade SVT i veckan på att förlänga Aktuellt för att ta ­reda på vad det är som händer.

Inbjuden gäst var Fredrik Reinfeldt, expert på det mesta och – det kanske ni glömt? – moderat statsminister och ­ledare för en minoritetsregering. Reinfeldt fick lägga ut texten, läxa upp Europa och USA och slapp alla kritiska mot­frågor.

Några dagar dessförinnan var Anders Borg med i samma program och tog emot frågor från folket om krisen. Finansministern framträdde som den oberoende expert han så gärna vill vara och svenska medier aningslöst låter honom vara.

Fick spö

Både Borgs och Reinfeldts analyser av det ekonomiska ­läget är rotade i deras ideologi och deras syn på ekonomi och människor.

Deras lösningar – avreglera arbetsmarknaden, sänk de ­offentliga utgifterna och försämra ersättningssystem – är politiska.

Det kan vara lätt att glömma bort. Moderaterna har ju framgångsrikt lyckats sälja in bilden av sig själva som det svenska samförståndets logiska slutpunkt.

Fredrik Reinfeldt är en trygg statsman som verkar för allas bästa.  ”Jag går sida vid sida med folket, vars förtroende jag bär”, som han beskrev sig själv 2007.

Politiken hans regering presenterar är knappt politik, den är framtagen i ett laboratorium av bistra vetenskapsmän, den är rationell och dermatologiskt testad.

Men efter valet 2010 seglade ett litet orosmoln upp på den moderatblå himlen: en förlorad riksdagsmajoritet. Plötsligt fick regeringen spö i fråga efter ­fråga, till och med det femte jobbskatteavdraget verkade hotat.

Skulle borgerligheten förlora hedern genom att få stryk i den fråga som är hjärtat i deras ­politiska projekt eller genom att göra upp med Sverigedemokraterna?

Enda utvägen skulle vara en ekonomisk kris. En världs­ekonomi i fall får ändå sägas vara en legitim orsak till att skjuta politiskt krångel på framtiden.

Nu verkar en ekonomisk härdsmälta vara på gång och Anders Borg, mannen som gjort kris till sin strategi, kan andas ut.

Sänkta skatten får vänta

Skattesänkningen får vänta och Borg kan återigen trona fram som trygg, ansvarstagande och bra för Sverige. Att peka på yttre hot har blivit en framgångsfaktor för Moderaterna. Kriser är inget som drabbar dem, kriser är något som väl­signar dem.

Plötsligt kan statsministern och finansministern stå i SVT som oberoende kommentatorer, två experter på sidlinjen.

Där ute växer barnfattig­domen, klyftorna ökar och de utförsäkrade får ingen hjälp.

Följ ämnen i artikeln