Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alma, Hulda

Tungt jobb blir ledigt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-02

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

UTMANINGAR Marita Ulvskog lämnar sin post som socialdemokraternas partisekreterare. Den som tar över efter henne har utomordentliga utmaningar att ta itu med, inte minst organiseringen av två valrörelser.

2 oktober 2008. I skuggan av diskussionen om socialdemokraternas lista vid EU-parlamentsvalet utspelar sig ett drama av väl så stor politisk betydelse. Det handlar om posten som partisekreterare efter Marita Ulvskog.

Jobbet som högst ansvarig för den socialdemokratiska partiapparaten är nämligen ett av de tyngsta i svensk politik. Det har att göra med partiets historiska roll som motor i svenskt samhällsbygge. Särställningen för en socialdemokratisk partisekreterare bygger också på folkrörelsetraditionen, en idé som ömt vårdas i arbetarrörelsen.

Partisekreteraren ska inte bara organisera kampanjer och valrörelser, utan också ge röst åt det engagemang som finns inom partiet. Också om det innebär kritik av socialdemokratiska statsråd.

Valet ges extra tyngd

Bilden förutsätter – som mycket annat i socialdemokratisk självuppfattning – regeringsinnehav. Ändå får faktiskt valet av Marita Ulvskogs efterträdare extra tyngd just därför att socialdemokratin i dag söker efter en roll i opposition.

En ny partisekreterare ska organisera två valrörelser – först EU-parlamentsvalet och sedan valet till riksdag och kommuner – på något mer än halvannat år.

En utomordentlig utmaning, trots dagens opinionssiffror.

Misslyckats hittills

I EU-parlamentsvalet ska de socialdemokratiska sympatisörerna övertygas om att gå till valurnorna för att

påverka politiken i Europa, något socialdemokratiska kampanjmakare hittills misslyckats med.

I riksdagsvalet ska ambitionen att nå marginalväljare vägas mot möjligheten att mobilisera partiets kärnväljare.

Den som väljs till partisekreterare kommer dessutom att vara viktig i försöken att på nytt beskriva det

socialdemokratiska uppdraget.

En utmaning som inte blir mindre av att nästa regering av allt att döma blir någon typ av koalition.

Partisekreteraren ska inte bara bereda vägen för samarbetet på partinivån. Hon eller han måste dessutom hitta former för umgänget med socialdemokratins samarbetspartners inom till exempel fackföreningsrörelsen.

Ett samarbete som traditionellt grundats på partiets förmåga att leverera.

Förnya organisationen

Framför allt blir dock uppgiften för en ny partisekreterare att förnya organisationen. Socialdemokraterna hävdar i dag att partiet har drygt 100 000 medlemmar.

Trots att den siffran – med tanke på traditionell partimatematik – knappast är tilltagen i överkant betyder det en dramatisk tillbakagång de

senaste årtiondena.

Den avskaffade fackliga kollektivanslutningen är en förklaring, men inte den enda.

Socialdemokraterna försöker nu vända trenden med den lite egendomliga kampanjen för att organisera politiska ”supportrar”. För en ny partisekreterare blir uppdraget att finna nya former för gemensamt politiskt arbete.

Det är inget lätt jobb som ligger framför Ulvskogs efterträdare

IP