Säg nej till europakten

”Lägre löner, lägre pensioner och ökande arbetslöshet via mer makt till Bryssel”

Dubbla budskap Vilken väg vill statsminister Reinfeldt att Sverige och EU ska gå?

Han vet inte vad han har varit med om och bestämt. Han vet inte vad det skulle betyda för Sverige och han har haft olika åsikter om vad Sverige bör göra i snart sagt varje intervju de senaste dagarna.

Det verkar inte vara lätt att vara Fredrik Reinfeldt.

Statsministern var mot europakten innan han var för den och nu vill han vänta och se för att få reda på vad det var han var med och bestämde på det stora europeiska ödesmötet i helgen.

Drömmen hotas att spolas bort

Europa är den ömsesidigt mest beroende regionen i hela världen. Vi är dessutom den kontinent där 1900-talets vansinne utspelades i sin blodigaste form. EU bär en gammal dröm om ett demokratiskt, fredligt och odelat Europa. Nu riskerar en ekonomisk kris, som aldrig hade behövt sprida sig bortom Grekland, att spola bort alltsammans.

Grekland hade stora underskott, men förutom i det fallet handlar krisen främst om banker och konstruktionsfelen i euron. Fast det låtsas man inte om. Istället skriver man ut stora nedskärningar och åtgärder för att hålla nere underskotten. Hur det skulle ha hjälpt länder som Irland och Spanien, som hade bra stats­finanser, är fortfarande oklart.

I helgen fattade EU-ledarna dock beslut om en europakt utifrån denna problembeskrivning. Lägre löner, lägre pensioner och ökande arbetslöshet via mer makt till Bryssel. Det kan man väl tycka om man är höger, men det löser inte eurokrisen. Det enda som gjorde mötet relevant i förhållande till den pågående krisen var förhoppningen om att få den Europeiska Centralbanken att börja agera.

Det vet vi fortfarande inte om den kommer att göra.

Samtidigt varnar LO och TCO för hur krisen utnyttjas politiskt för att försvaga arbetstagarna och de fackliga rättighet­erna över hela kontinenten.

Folkpartiet, EU-extremister

Det hindrar dock inte Folkpartiet från att gå ut och ropa att självklart måste Sverige gå med i den nya pakten. Trots att en folkomröstning har sagt nej till euron och trots att det svenska stödet för valuta­unionen nu är i princip utraderat. Det har aldrig stoppat en folkpartist.

Folkpartiet pratar om vikten av ett enat Europa. Men enda sättet som Europa kommer att kunna enas på är om EU blir ett verktyg för social utveckling. Det som skymtar i europakten är däremot något helt annat.

Fredrik Reinfeldt bör säga nej till europakten för svensk del. Han bör också fundera över om EU-ministerposten i alliansregeringen bäst sköts av en folkpartist.

Partiet ska respekteras för sin principfasthet, men deras hållning i EU-frågor är så extrem utifrån dagens läge att de nog kan göra bättre nytta på ett annat område.

Följ ämnen i artikeln