Välfärdsmodellen på väg att krascha

”Det är kunnandet som har fått biltillverkare att intressera sig för Saab”

Kör rakt in i väggen  Det svenska välfärdssystemet, som gav grogrund till Saab, håller på att haverera. Samhället kan inte längre ge alla trygghet.

Nej Maud Olofsson, det kommer knappast att byggas några vindkraftverk på Saabfabriken. Däremot är det inte omöjligt att framtidens elbilar kommer från Trollhättan.

Även om nyheten att elbilskonsortiet National electric vehicle Sweden köper Saab visade sig förhastad finns intresset kvar.

Saab är inte bara en komplett bilfabrik, det har framför allt varit ett företag med hög kompetens och en tradition av nytänkande och innovationer. I en fordons-

industri som står inför dramatiska förändringar – till exempel övergången till eldrift – är det viktiga värden.

Kunskaper lockar

Det är kunnandet som har fått både National electric vehicle Sweden och mer traditionella biltillverkare att intressera sig för bilföretaget i Trollhättan. Dessvärre tycks viljan att ta tillvara det kunnandet vara mindre hos svenska myndigheter. I onsdags meddelade både TSL Trygghetsfonden och TRR Trygghetsrådet att de

säger upp samarbetsavtalet med Arbetsförmedlingen. Ett av motiven är just erfarenheterna efter Saab-konkursen.

Avtalet sades upp

Trygghetsfonden och Trygghetsrådet förvaltar de resurser som fack och arbetsgivare tillsammans avsatt för omställning. Arbetare och tjänstemän som förlorar jobbet ska få stöd och hjälp att hitta ett nytt arbete.

Många gånger går det bra. Den som nyss blivit arbetslös står ofta först i kön till ett nytt jobb. Men ibland behövs lite mer stöd, till exempel kompletterande utbildning. Därför skrev Arbetsförmedlingen och omställningsorganisationerna ett samarbetsavtal för fyra år sedan.

Nu anser både Trygghetsfonden och Trygghetsrådet att Arbetsförmedlingen sviker sin del av avtalet. ”Ett avtal som inte gör någon nytta är det lika bra att säga upp”, säger Tomas Petti på Trygghetsfonden till Svenska Dagbladet.

Arbetsförmedlingens resurser går åt till långtidsarbetslösa och sjuka, och räcker inte till uppsagda som till exempel skulle behöva en kortare utbildning. I Trollhättan anser Trygghetsfonden att Arbetsförmedlingen har varit ointresserad.

Det skapar problem för de arbetslösa, men också för företagen som har svårt att rekrytera personer med rätt kompetens, trots massarbetslösheten.

Samhället drar sig ur

Samtidigt avslöjar det hur stat och myndigheter drar sig tillbaka. Arbetsmarknadsinsatser överlåts på omställningsorganisationer och trygghetssystem på försäkringsbolag. Samhällets ansvar begränsas till dem som har fallit ur systemet.

Det är långt från den svenska välfärdsmodell som inte bara skapat trygghet, utan också gjort kompetensen och innovationskraften i till exempel Saab möjlig.

Följ ämnen i artikeln