Sjukförsäkringen har blivit ett hån

Inte ens Ulf Kristersson hävdar att utförsäkringen gjort någon frisk

Det finns tillfällen när det byråkratiska språket nästan kan få något poetiskt över sig, i alla fall i jämförelse med politiska floskler som "arbetslinjen" eller snömos som "utanförskap". Som i den rapport om utförsäkringen av sjuka som Inspektionen för socialförsäkringen presenterade i dag.

"De som uppnår maximal tid har olika förmåga och möjlighet att få ett arbete, återgå till ett arbete eller ta del av arbets- marknadspolitiska insatser", konstaterar inspektionen torrt.

I klartext betyder det att många av dem som inte längre kan få sjukersättning därför att deras dagar tagit slut långt ifrån är friska, eller redo att ta ett jobb. I stället har många hamnat i en förnedrande rundgång där de ska skrivas in på Arbetsförmedlingen för att några månader senare slussas tillbaka till Försäkringskassan.

Arbetsförmedlingen påstår att hela proceduren ska föra de sjuka "ett steg närmare" arbetsmarknaden.

Sju av tio kvinnor

Rapporten handlar om de knappt 41 000 personer som under 2010 fick sin sjukersättning indragen därför att deras dagar tagit slut. Sju av tio var kvinnor. Psykiska sjukdomar, förslitning och värk var de vanligaste diagnoserna, och många hade en lång sjukdomshistoria bakom sig.

Det visste vi sedan förut, liksom att ungefär var annan efter ett års åtgärder åter hade sjukersättning. Dessutom - och det blir en av rapportens huvudpoänger - mer än tredubblades antalet sjuka som tvingades söka socialbidrag för att klara sitt uppehälle.

Försumbart, säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson.

Några fick faktiskt också höjda arbetsinkomster efter utförsäkringen. Enligt rapporten handlar det framför allt om personer som varit sjukskrivna en liten del av arbetstiden.

Ingen blev frisk

Av detta drog Ulf Kristersson i riksdagsdebatt i december slutsatsen att "fler har återvänt till arbete och att de som tidigare var deltidssjukskrivna arbetar mer".

Inte ens Kristersson vågade dock påstå att någon faktiskt blivit frisk.

Kristerssons företrädare - Cristina Husmark Pehrsson - och Anders Borgs sätt att utförsäkra sjuka människor är ett av de mest cyniska inslagen i regeringens så kallade jobbpolitik. Förslagen genomfördes utan hänsyn till remissinstansernas varningar eller de försäkrades oro. Man framför allt tycks de praktiska effekterna inte ha spelat någon roll alls.

Nu finns de effekterna svart på vitt. Sjuka som skyfflas runt mellan myndigheter och sjuka som tvingas söka socialbidrag. Myndigheter som inte kan samarbeta och ett fallande förtroende för hela trygghetssystemet.

Att politiken kallas arbetslinjen är inte bara ett hån mot alla som drabbats av de senaste årens haveri. Det är ett hån mot svenska språket.

Följ ämnen i artikeln