Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Rika kommuner flyr sitt ansvar

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-05-20

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Att ta emot flyktingar ska inte vara frivilligt

Många människor sitter kvar på flyktingförläggningar eftersom kommuner kan vägra ta emot dem.

Årligen smiter 93 svenska kommuner från sitt ansvar att ta emot flyktingar och anhöriga. De flesta skyller på bostadsbrist.

Hälften av kommunerna som vägrar ta sitt ansvar styrs av de borgerliga partierna. Det var de som förra året i riksdagen slogs för en generell flyktingamnesti. Centerpartiet, kristdemokraterna och folkpartiet pläderade för att ALLA skulle få stanna – nu vill deras partikamrater ute i landet inte vara med.

Socialdemokratiskt styrda kommuner över hela landet är nästan lika usla på att ta sitt ansvar.

Borgerliga kommuner värst

Trots den jämna fördelningen i antal kommuner är det ändock tydligt att rika, borgerligt styrda kommuner i storstadsområdena är värst. Vellinge i Skåne och Danderyd i Stockholms län är två påfallande exempel av många.

De 93 kommunerna har i år fått en förfrågan från Integrationsverket om att teckna ett tillfälligt avtal för flyktingmottagande, eftersom behovet av introduktionsplatser är större än vanligt.

Den tillfälliga lagen om asylprövning gav tidigare i år tiotusentals gömda och ”oavvisningsbara” människor en ny chans i Sverige. Därför behöver fler kommuner vara med och dela på ansvaret.

På Integrationsverkets hemsida framgår att bara 15 av de 93 kommunerna har bemödat sig med att svara. Av de 15 har bara tre erbjudit sig att ta emot flyktingar och anhöriga.

Resten fortsätter att säga nej, trots att verket bedömer att kommunerna har rätt förutsättningar – bostäder, arbetsmarknad och utbildning.

För de nyanlända som har fått ett ja i asylprövningen börjar således en helt annan sorts prövning – att skapa sig ett liv i Sverige. I väntan på att kommuner ska vilja ta emot dem sitter många kvar på flyktingförläggningar och introduktionen försenas. Många söker sig själva till vänner och släktingar – oftast i storstadsområdena. Men för dem som inte har någon är väntan förödande. Ett ovälkomnande till Sverige.

Regeringen behöver göra mer

Det största problemet med flyktingmottagandet är frivilligheten. Några få kommuner får dra det stora lasset, medan andra tittar bort. Rimligtvis borde ingen kommun ha rätt att säga nej till Integrationsverkets förfrågningar om mottagande.

Samtidigt som riksdagen sa ja till den tillfälliga lagen, ökade regeringen den summa pengar som kommunerna får för att kunna erbjuda ett bra mottagande för nyanlända flyktingar och anhöriga.

Det incitamentet verkar inte bita när en medveten ideologi ligger bakom de stängda kommungränserna. Uppenbarligen behöver regeringen göra mer – till exempel att ta bort frivilligheten i att ta ansvar.

NB

Följ ämnen i artikeln