Garantier gör ingen friskare

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-24

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

24 januari 2008. I dag fortsätter Aftonbladet att granska vårdkrisen. 90 000 svenskar väntar på att få den vård deras läkare anser att de behöver och som de har rätt till. Hälften av vårdplatserna har försvunnit.

I gårdagens tidning berättade Bo Gruffman om en smärta som blivit olidlig, starka värktabletter och nätter utan sömn. Och om sjukvårdens besked: du får vänta, köerna är långa.

Det är en situation han delar med alltför många. Det är också en situation som riskerar att locka fram politiska löften om förenklade lösningar och innehållslösa garantier.

Ett resultat kunde vi se i veckan när det avslöjades att ett av Stockholms storsjukhus, Södersjukhuset, nu vägrar att ta emot remisser för knä- och höftledsoperationer. Bakgrunden finns i det avtal sjukhuset tecknat med landstinget.

Betala böter

Där slås nämligen fast att vårdgivaren, sjukhuset, ska betala böter om patienterna inte får vård i tid. På det sättet ville landstingspolitikerna i Stockholm, med Filippa Reinfeldt i spetsen, angripa köerna.

Nu blir effekten den motsatta. Patienter med svåra smärtor får inte ens plats i köerna.

Filippa Reinfeldt svarar att situationen är oacceptabel, och utlovar än mer av valfrihet och garantier.

Lätt att smita

Det är ett sätt att smita från det politiska ansvaret. Valfrihet kan vara en viktig kvalitet i vården, men den kommer inte gratis. Etableringsfrihet och konkurrens innebär sannolikt ökade kostnader och riskerar, som i Stockholm, att leda till omfördelningar som drabbar dem som bäst skulle behöva sjukvård.

Politiska garantier är meningslösa när resurserna samtidigt sinar. Det är inte ovilja, liknöjdhet eller ineffektivitet som skapar vårdköerna. Det är brist på vårdplatser, personal och pengar.

Den frågan borde den politiska debatten handla om.

IP

Följ ämnen i artikeln