Reinfeldt har tappat greppet om samtalet

Applåder till slut Fredrik Reinfeldt talade på Moderatstämman i går. Först när han dundrade mot ”socialistiska experiment”  kom de första riktiga applåderna.

18 OKTOBER 2013. M-stämman

Allting har sin tid, som Emil i Lönnebergas mamma Alma så klokt uttryckte saken vid husförhöret i Katthult. ”Katekesen har sin tid och ostkaka har sin tid.”

På Moderatstämman i Norrköping är det tydligt att även Fredrik Reinfeldt har sin tid, och att den håller på att ta slut.

Hans tal började som en historielektion. Det var länge sedan Sverige var i krig, frihandel är bra och Axel Oxenstierna delade in landet i län. Statsministern berömde Socialdemokraterna, jämlikheten, jämställdheten och sammanhållningen. Fram till 1968, sen gick allt utför.

Det var först när han dundrade mot ”socialistiska experiment” som de första riktiga applåderna kom. Ombuden blev lyckliga, nu kände de igen sitt parti.

Hyllar jobbskatteavdraget

Veckans nyhet kom i tisdags. Då lovade Fredrik Reinfeldt att inte gå till val på sänkta inkomstskatter. Löftet rimmar ­illa med de förslag Moderaternas partistyrelse lagt till stämman. Där hyllas tvärtom jobbskatteavdraget och ett antal nya ­skattesänkningar ser dagens ljus. Det handlar om bolagsskatt, ägarskatt, skatt för pensionärer, ytterligare höjd brytpunkt för statlig skatt och på sikt värnskatten. Bland annat skriver man rakt ut: ”När de offentliga finanserna tillåter är det därför prioriterat att förstärka jobbskatteavdraget.”

På pressträffen efteråt fick Reinfeldt en fråga om vad det utlovade stoppet för skattesänkningar egentligen innebar. Det visade sig bara gälla för 2015, sedan får vi se.

Moderaternas ambition verkar vara att gå till val nästa år på samma sätt som 2006 och 2010. De vill ställa jobb mot ­bidrag och en enad allians mot en splittrad ­opposition.

Inte särskilt trovärdigt

Men den politiska kartan har ritats om. Väljarnas ont i magen handlar i dag om välfärden. Och människor är inte dumma, de förstår att fler lärare och bättre utbildad personal i äldreomsorgen ­kostar. Då vinner sänkta skatter inga val.

Dessutom var huvudargumentet att sänkt skatt skulle ge fler jobb. Eftersom arbetslösheten är högre i dag än innan skattesänkningarna är detta inte längre särskilt trovärdigt.

Återstår regeringsfrågan. När Alliansen samlar kring 40 procent i opinionsmätningarna och både Centerpartiet och Kristdemokraterna riskerar åka ur riksdagen blir det nästan rörande när Reinfeldt talar om detta som ”det enda regeringsalternativet”.

Alla politiska karriärer slutar i misslyckande, lär den brittiske politikern Enoch Powell ha sagt. Förövrigt en man vars politiska karriär avslutades abrupt efter helt gräsliga uttalanden.

Det inträffar normalt när politiker ­tappar taget om tidsandan och försöker utkämpa nästa strid utifrån gårdagens politiska karta.

Ingenting här i Norrköping tyder på att Fredrik Reinfeldt insett det.

Följ ämnen i artikeln