Mammaledighet är inte något hot

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-08

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jobbar I fattigare länder återgår kvinnor till sitt ofta slitiga arbete alltför tidigt, och när de drabbas av barnsängsfeber dör många.

Barnsängsfeber är en allvarlig infektion i livmodern som drabbar kvinnor strax efter förlossningen.

Om den nyblivna mamman inte får antibiotika riskerar infektionen att stiga uppåt i kroppen. Professor Birgitta Henriques Normark på Smittskyddsinstitutet beskriver det värsta förloppet: en invasiv infektion som kan vara dödlig.

Under förra året drabbades tolv svenska kvinnor av barnsängsfeber. Det är en ökning, om än inte så allvarlig eftersom vi har både antibiotika och en god mödravård. I fattigare länder, däremot, dör 25–30 procent av de kvinnor som fått barnsängs­feber.

Febern slår till på fjärde eller femte dagen efter förlossningen. Då har kvinnorna redan lämnat sjukhuset, om de fattigare nu någonsin varit där. Många är tillbaka i sin vardag med hårt arbete och brist på hygien. De drabbas och dör därför att de inte fick någon tid för läkning. Därför att de inte fick någon mödravård.

Livsviktig vård

Enligt WHO dör en halv miljon mödrar varje år till följd av komplikationer vid graviditet, förlossning och osäkra aborter. Räknar man in de barn som kunde ha överlevt är siffran 7,5 miljoner döda per år. Det är fler än dem som dör i aids, malaria och tuberkulos sammantaget. Mödra­vården är livsviktig.

Därför är det bra att EU satsar på sex veckors

mödraledighet. Den införs för att värna kvinnors hälsa.

I många länder tvingas fattigare kvinnor gå direkt från barnsäng till arbete, långt innan de ens läkt ihop. Här kan EU driva på världssamfundet, en halv miljon kvinnor kan räddas till livet varje år. Det här borde alla politiker vara överens om.

Men så gör en blivande lattemamma entré på den politiska scenen. Sveriges nya EU-minister Birgitta Ohlsson är rasande: ”Om förslaget blir verklighet innebär det att jag själv inte kan arbeta. Som blivande mamma skulle jag tvingats tacka nej till att bli EU-minister”.

Blandar begrepp

Kvinnor dör i barnsängsfeber, de tvingas till arbetet med avslag och såriga underliv. Med eftervärkar, bröststockning och hormoner. Men Birgitta Olsson oroar sig över sin i-landsministerkarriär. Så mycket för den solidariteten.

Dessutom blandar hon ihop mödraledighet och föräldraledighet. Mödraledigheten är till för mammornas återhämtning.

Sedan kommer föräldra­ledigheten. EU reviderar även föräldradirektivet som nu kan bli individuali­serat, med en del för mamman och en del för pappan. En pappamånad går inte att byta bort.

I varje fall en början på ett mer jämställt EU.

EF