Vänsterpartiet har vuxit upp

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-07

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nästa, Gävle Vänsterpartiets ledare Lars Ohly håller kongress i helgen i Gävle.

7 MAJ 2010. Vänsterpartiet

Med självförtroende som anstår ett blivande regeringsparti anländer man till Gävle i dag. När Vänsterpartiet samlas till kongress i Gävle konserthus kommer alla de stora medierna att täcka evenemanget.

Annat var det för två år sedan. Då var partiet uträknat efter ett dåligt EU-val och utkastat ur det rödgröna samarbetet. Socialdemokrater och miljöpartister ville inte ha någon vänster i sitt mittenprojekt. Lars Ohly skulle bara spränga budgettaket och sätta sprätt på pengarna.

Sahlin lyssnade

Miljöpartisterna såg väl konkurrensen om de unga storstadsväljarna och den socialdemokratiska partiledningen har alltid haft beröringsångest när det gäller Vänsterpartiet. Det har den haft ända sedan vänstern bröt sig ur Socialdemokraterna 1917.

Men till skillnad från sin företrädare lyssnade Mona Sahlin på sitt partis gräsrötter. Det blev en rätt frän debatt där medlemmarna krävde att vänstern skulle vara med och så fick det bli. 1917 är numera förlåtet och Lars Ohly är ett självklart inslag på de rödgröna presskonferenserna.

Rak hållning

I den senaste rödgröna budgeten kunde man också se att han spelat roll. En miljard för att göra deltidsjobb till heltider, 12 miljarder till jobb inom vård, skola och omsorg. Stopp för den militära upprustningen och tågmästaren Lars Ohly hade säkert även bidragit till den historiska satsningen på snabbtåg.

Han drar åt vänster och det kan samarbetspartierna behöva i en tid då varenda förskola riskerar privatisering. I tider av triangulering är det viktigt att någon upprepar begrepp som jämlikhet och jämställdhet.

Dagens Arena påminner oss också om Vänsterpartiets raka hållning i integritetsfrågor.

Läser man vidare i partiets valplattform blir rätten att vara privat också en valfråga.

Vänsterpartiet vill riva upp FRA-lagen, få bort Ipred-lagen och göra upp med övervakningssamhället.

Annars finns risken att den information som samlas in kan användas i bredare politiska och sociala övervakningssyften.

Partiet vill ha integritetsskydd i arbetslivet samt en samlad lag om allmän kommunikationshemlighet.

Länge sedan 1917

Människor måste kunna kommunicera med varandra utan att staten lägger sig i. Vänsterpartiet har anklagats för att bara se statliga lösningar på människors problem, men här varnar de snarare för staten.

Men så är det också ganska länge sedan det var 1917.

Vänsterpartiet har helt enkelt vuxit upp.

EF