Riskkapitalister ska  inte få driva skolor

Praktiska Tumba är stängt.

På riskkapitalbolaget FSN Capital:s ­hemsida möts man av 17 slipsprydda män, en kvinna och en bild på ett slott.

”Vi är hyggliga människor som försöker göra en hygglig vinst på ett hyggligt sätt”, skriver de, fast på engelska.

Frågan är om de drygt 100 eleverna på gymnasiet Praktiska Tumba håller med. I förra veckan stängde Skolinspektionen deras skola och kritiserade 37 ytterligare gymnasieskolor inom Praktiska Sverige AB som ägs av just FSN Capital.

– Sammanfattningsvis får eleverna ­inte en tillräckligt bra utbildning. De får inte särskilt stöd, det är en stökig miljö och det pedagogiska ledarskapet har länge varit svagt, säger Thomas Nilsson vid Skolinspektionen till SVT.

Får förödande kritik

Det är inte första gången Praktiska Tumba får kritik. I februari ­underkände både kommunen och brandförsvaret ­lokalerna för yrkeskurser på bygg-, vvs- och elprogrammen.

Rektorn Johan Segerfeldt anser att skolan behandlats orättvist och anklagar Skolinspektionen för att agera ”åklagare, domare och bödel”.

Men läser man Skolinspektionens rapport är kritiken förödande. Det är snarast förvånande att inte fler skolor stängs. ­Övriga får till 17 januari på sig att redo­visa vad de ska göra åt alla brister.

När 38 skolor inom samma koncern får kritik av Skolinspektionen har något gått fundamentalt fel. Det är omöjligt att ­inte dra en parallell till konkursen nyligen för JB Education som ägdes av danska riskkapitalbolaget Axcel.

Eleverna betalar priset

Den svenska skolan håller på att försämras i rasande fart. Allt färre går ur grundskolan med behörighet att börja gymnasiet och eleverna lär sig för varje dag mindre jämfört med elever i andra länder.

Under hejarop från regeringen har skolan i stället blivit lycksökarnas marknad. Priset för detta fullskalexperiment betalas just nu av drygt 100 elever i Tumba.

Följ ämnen i artikeln