Svenska företag grisar vidare

Atlas Copco, Volvo, Sandvik och Scania. Klassiska företag som varit med och byggt svensk välfärd och bidragit till tillväxten. Över dessa stora, snälla svenskar kan vi vara stolta.

Eller kan vi det?

Nej, det verkar inte så. Åtminstone inte när de gör mineralaffärer i Sydafrika.

Sydafrikanska gruvarbetare arbetar under extrema förhållanden, ibland är deras arbetsdagar tio timmar långa i grovorter där man inte kan stå upprätt. De bor i undermåliga bostäder utan tillgång till rent vatten och det rapporteras att arbetare tvångsförflyttas av sina arbetsgivare. I fjol massakrerades 34 gruvarbetare i samband med en strejk vid platinagruva i Marikana.

Respektera mänskliga rättigheter

Atlas Copco, Volvo, Sandvik och Scania har alla affärsförbindelser med sydafrikanska bolag som bryter den värdefulla metallen.

Och organisationen Swedwatch menar i en ny rapport att de fyra stora bolagen bryter mot FN:s principer för företag och mänskliga rättigheter genom sin inblandning i platinaindustrin.

Volvo och Scania använder platina i sina katalysatorer, Atlas Copco och Sandvik har länge sålt maskiner till de sydafrikanska platinagruvorna. Men inget av bolagen vill visa upp hur de faktiskt arbetar för gruvarbetarnas rättigheter eller vilket resultat arbetet får – något som de ska göra, enligt FN-principerna.

De antogs för två år sedan och utgör en ny internationell standard för vad som förväntas av företag när det kommer till mänskliga rättigheter.

Sedan dess förväntas företag ta ansvar för att mänskliga rättigheter respekteras i hela produktionskedjan, oavsett om det gäller kunder, leverantörer eller underleverantörer.

Men det gör alltså inte de fyra svenska storbolagen.

Det är inte första gången svenska företag grisar utanför landets gränser.

Mutat och bluffat

I fjol anmälde Swedwatch Electrolux och Mölnlycke till svenska Nationella Kontaktpunkten för att företagen bedriver antifacklig verksamhet och bryter mot OECD:s riktlinjer.

Byggföretaget Skanska åsiktsregistrerade i åratal "obekväma" byggarbetare - totalt cirka 66 000 stycken - i Storbritannien. Samma Skanska anklagas också för att ha mutat till sig offentliga projekt. I USA har man använt blufföretag för att det ska verka som att man följt krav i offentliga upphandlingar. I Ecuador har man varit inblandade i oljeutvinning i en nationalpark.

Vid sidan av FN-principer har svenska företag ofta uppförandekoder som slår fast att de ska bedriva sin verksamhet med hög moral och integritet.

Det är uppenbarligen så att de krav svenska företag ställer på sig själva inte är värda pappret de är skrivna på.

Följ ämnen i artikeln