Internet är under hot

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-12-08

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Med lagar som datalagringsdirektivet, Ipred och FRA, begränsar man internet för alla vanliga användare.”

Begränsad frihet Myndigheterna försöker ta tillbaka internet. Nu hänger det på alla hackers och pirater att ta tillbaka den digitala makten.

Ingen ska förringa sexbrottsmisstankarna mot Julian Assange, men det är inte på grund av dem han är världens mest jagade man.

I internationella medier har han blivit själva sinnebilden av det moderna internet, han rör sig över gränser och tar vad han kommer över. För det ska han inte förhärligas, men väl beskrivas. Debatten måste handla mindre om en hjälte och mer om alla de hjältar som faktiskt byggt upp ett fritt internet.

Nu hänger det på dem, alla hackers och pirater. Om inte de klarar av att mobilisera sin motståndsrörelse riskerar friheten på internet att gå förlorad.

Ingenting är hemligt

För det är klart att vedergällningen kommer. Under senare år har både Wikileaks och Pirate Bay flåsat makthavarna i nacken. Ingenting har varit hemligt längre, diplomatposten har läckt ut. Ingenting har varit heligt längre, filmer och musik har fildelats utan betalning.

De unga hackarna har hela tiden varit snabbast. Gränslöst och stundtals laglöst, har de utvecklat de nättjänster de velat ha. Många av de mest framgångsrika ­datakreatörerna har faktiskt varit svenska – så dålig kan vår skolutbildning ändå inte ha varit.

Sen debut av myndigheterna

Långt senare kom myndigheter, ministerier och företag ut på nätet. Deras nätdebut var lite stapplande och ofta valhänt. Det tog tid innan de insåg värdet av internet och att de höll på att förlora både makten och pengarna.

Det vi bevittnar i dag är alltså maktmänniskornas försök att ta tillbaka sina privilegier. Hittills har det inte gått särskilt bra. Efter nyår kommer Wikileaks att släppa tiotusentals hemliga dokument om amerikanska banker.

Friheten sluts

Även fildelningen fortsätter, var femte svensk hämtar gratis filmer och musik från nätet. Striden om upphovsrätten i digitala medier fortsätter.

Det är alltså ett allt mer desperat etablissemang som försöker ta kontroll över internet. Det använder sig av rättsapparaten och vill att det ska svida riktigt hårt.

Wikileaks sajt attackeras oupphörligen. Servrar har stängts ner och pengaflödet stoppats. Riksåklagaren i USA har inlett en brottsundersökning mot Julian Assange. Om han någonsin kommer till USA riskerar han att åtalas och precis som grundarna av den svenska fildelningssajten Pirate Bay fällas. Domen i hovrätten nyligen gav grundarna av Pirate Bay fängelse och 46 miljoner kronor i skadestånd.

Med lagar som datalagringsdirektivet, Ipred och FRA, begränsar man internet för alla vanliga användare. Det fria nätet sluts och därför är det så viktigt att vi skriver mer om hoten än om hjälten.

EF