Sätt stopp för aktiefesten nu
Annars går samhället sönder
De två största ägarna i verkstadskoncernen ABB är svenska. Häromdagen beslutade de ge sig själva en rekordutdelning. Det är inte en provokation. Det är ett finger rakt upp i ansiktet på människor som nu kämpar för att ta sig igenom pandemin.
Regeringen och riksdagen har skjutit upp företagens skatteinbetalningar och tagit över kostnader för sjuklön och permitterade. Man har sänkt arbetsgivaravgifter och satsat summor som ingen politiker kunnat tala om på årtionden. Våra pengar.
Riksbanken har blåst ut kronor över banksystemet. Miljarder efter miljarder. Småföretagare har sett sina inkomster falla till noll och underleverantörer har ingen att leverera till. Tio tusentals människor vet inte hur de ska kunna betala hyra, den här månaden och nästa.
Alla permitteras
I torsdags permitterade lastbilstillverkaren Scania alla 19 000 anställda. Och på måndag kommer Arbetsförmedlingen med nya siffror över antalet varslade.
Landets löntagare har levererat ett eget stödpaket på många, många miljarder till företagen. Det är innebörden av att vårens löneförhandlingar skjuts upp till hösten.
I går förbjuds alla sammankomster med fler än 50 deltagare.
Dessutom dör människor faktiskt.
I det läget väljer alltså ABB:s bolagsstämma i Schweiz att dela ut 18 miljarder kronor till ägarna. Festen fortsätter som om ingenting har hänt. 18 miljarder motsvarare ungefär 1 800 kronor för varenda svensk. Det är ett räkneexempel.
Det motsvarar också drygt 100 000 kronor för varje anställd koncernen har runt hela världen. Det är inget räkneexempel, det är vad Karl Marx på sin tid kallade mervärde.
Ingen inbillar sig att framgångsrika kapitalister utmärks av sin stora taktkänsla, men här är arrogansen på en nivå som gör att man häpnar.
Andra alternativ
Det finns exempel på företag som handlar annorlunda. AB Volvo, lastvagnstillverkaren, har tills vidare dragit in den planerade extrautdelningen. Electrolux ställer in årets aktieutdelning och Husqvarna sänker.
Aftonbladets ägare Schibsted har stoppat både aktieutdelning och direktörernas bonusar.
Storbankerna Swedbank, SEB och Handelsbanken har skjutit på beslutet. Ägarna får vänta till i höst på besked.
Borde det göra oss tacksamma? Nej det borde det inte, men det visar i alla fall spår av något slags anständighet.
Snikenhet och girighet hotar i längden företagens legitimitet skriver Harald Gatu i industriarbetarnas tidning Dagens Arbete.
I en kris som den här kan inte de allra mest privilegierade välja att fortsätta som om ingenting har hänt. Då går samhället sönder.
Det brukar inte vara vackert.