Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Varslade behöver också stödpaket

Arbetslösa ska inte vara beroende av socialtjänsten

På måndag klockan 12 presenterar Arbetsförmedlingen statistik över veckans varsel. Så brukar man inte göra. Normalt skickas siffrorna ut för en månad i taget, men det är inte normala tider.

I tisdags kunde myndigheten berätta att antalet varslade under de två första veckorna i mars tangerade 4 700 personer.

Siffrorna liknar de från vintern 2007-2008. Vi skulle kunna säga att situationen är på väg att bli lika allvarlig. Vi skulle också kunna säga att det antagligen är värre.

Förlorar jobbet

Det är framför allt är personal i hotell- och restaurangbranschen som nu håller på att förlora jobbet. De flesta, 75 procent, av förra veckans varslade fanns i Stockholm.

Resten av landet är redan på väg att följa efter. Arbetsförmedlingens siffror visar dessutom bara en del av problemet. Enligt Hotell- och restaurangfacket har så många som 10 000 vikarier och tillfälligt anställda redan fått besked om att de får sluta.

Timvikarier och tillfälligt anställda hamnar inte i varselstatistiken. Ofta finns de inte heller i försäkringssystemet.

Omöjligt att få stöd

När regeringen Reinfeldt 2006 försämrade villkoren och höjde avgiften till a-kassan blev det omedelbara resultatet att en halv miljon löntagare lämnade försäkringen. Den största förändringen på sikt var kanske ändå att färre valde att gå med. Det var ändå för svårt att kvalificera sig för ersättning.

Så är det fortfarande trots att det snart gått 14 år, arbetsmarknadsministrarna har avlöst varandra och vi har bytt regering. Politiska beslut gör att många av dem som nu förlorar jobbet att sakna skyddsnät.

Det kan inte vara meningen att arbetslösa ska hänvisas till socialtjänsten.
Regeringen och riksbanken har lanserat väldiga paket för att stötta företagen. Det är bra men det räcker inte. Nu måste man också stötta människor som förlorar sitt jobb och som får betala priset för att trygghetssystemen har misskötts i årtionden.