Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Nästa gång kan din sommarstuga brinna upp

Skogsbränder flera somrar i rad – men vi är fortfarande inte förberedda

Håller torkan i sig riskerar vi en ny extremsommar med flera skogsbränder.

Tre olika bränder blev snart en. Helikoptrar kom till undsättning och vattenbombade. Nya bränder bröt ut. Vissa mer svårsläckta än andra.

Räddningstjänsten i Dalarna har fått jobba hårt i veckan. Torkan har gjort gräs, kalhyggen och skogar till riskfaktorer. Minsta lilla gnista kan vålla problem för en hel bygd.

Och då är sommaren inte ens här ännu.

Vi har alla extremvädret 2018 färskt i minnet. Skogsbränderna som bröt ut i landet var enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, de värsta i modern tid. Värst drabbades Jämtland, Dalarna och Gävleborg. Människor och djur fick evakuera när eldsvådorna snabbt närmade sig byarna. Andra anmälde sig som frivilliga för att hjälpa räddningstjänsten med det till synes omöjliga släckningsarbetet.

Extremtorka att vänta

Håller torkan i sig under våren riskerar vi en liknande sommar. Bönder varslar redan nu om att spannmålsskörden håller på att torka bort. Vi riskerar en livsmedelsbrist utöver brandrisken.

Nu är det upp till bevis om vi har gjort vår läxa och skärpt vår krisberedskap. Pandemin har förhoppningsvis lett till att både kommuner, regioner och myndigheter har identifierat de bromsklossar som kan sätta käppar i hjulet när det väl blir skarpt läge.

Om inte annat är det hög tid att göra det. Det brinner bokstavligen i knutarna.

För det handlar ju inte bara om en och annan brand. Enligt FN är det inom fem år lika stor risk att den globala temperaturhöjningen har passerat 1,5 grader, som att den inte gör det.

Vi står och väger på en farlig våg.

Krisberedskapen måste växla upp

Men kriser är något vi kommer att få vänja oss vid. Hur vi väljer att bemöta dem är däremot en ideologisk fråga.

Under lång tid har vi dragit ner på civilförsvaret. Vår beredskap har bokstavligen slängts på soptippen i privatiseringsivern och det "just in time-system" som smugit sig in i allt fler delar av samhällskroppen. Det gör hela samhällets krisberedskap svagare.

Men pandemin visade att det går att ändra på det. Plötsligt gick det att öppna plånboken inne på regeringskansliet för att stärka samhället under en kris. Men framför allt blev det tydligt att en samhällsapparat utan marginaler – oavsett om det gäller räddningstjänst eller vården – har svårt att växla upp när det bränner till.


Tycker du att Sverige har tillräcklig krisberedskap?

Chatta med ledarskribent Lovisa Arvidsson.

Livechatten öppnar klockan 9.00 men du kan skriva frågor redan nu.

  • Nu tar vi och avslutar chatten för idag. Tack för alla frågor!

  • Vi har väl 2 stationerade flygplan i Sverige, så vi inte behöver låna från italien

    Micke

    Nja, det är väl just det som är problemet :) Skämt åsido så visade väl just inlåningen av flygplan under skogsbränderna 2018 hur otroligt skör vår egen krisberedskap är. Sen kan det ju alltid uppstå situationer där länder behöver hjälpa varandra.

    Lovisa Arvidsson
    13 maj 2022
  • Just-In-Time kan fungera ypperligt, så länge det inte uppstår oförutsägbara händelser som man inte har kontroll över och samtidigt saknar en plan B, plan C, ...

    Magnus

    Ja, just-in-time symboliserar ju väldigt väl hur skört samhället är då vi förlitar oss på marknaden i alla situationer. När det handlar om samhällsviktiga saker som tex vård, medicin, livsmedelslager etc så kan ett sådant system vara direkt farligt.Här ser vi också vilka skillnader det gör att ha lite marginal inom det offentliga för att kunna växla upp i kris, dvs motsatsen till just-in-time!

    Lovisa Arvidsson
    13 maj 2022
  • Hej

    Beredskapen är och varit usel,se bara hur det är med matförsörjningen. De sista S-regeringar har inte ens tänkt på att folket behöver mat t.ex under ett krig eller totalstopp från utlandet. I nutid är det ett ansenligt antal som jobbar inom jordbrukssektorn, men många fler vore möjligt om s-regeringen ändrade inställning till jordbruket. Nu har jordbruket åter fått en jordbruksminister det är bra, men förra s-styret avskaffade denna post vilket bevisar att kanske kan s-regeringen ändra synen på mat och landsbygd.

    SvenErik

    Vi kan nog konstatera att flera regeringar oavsett kulör har misslyckats med att bygga upp någon krisberedskap värd namnet. Men ja, jordbruksfrågan är högst relevant. Utan inhemsk livsmedelsproduktion kan det snabbt gå ganska illa i en kris.

    Lovisa Arvidsson
    13 maj 2022
  • Lita inte på att staten ska rädda oss. Den består av ett gäng självtjänande opportunister. Om människor får ta hand om sig själva istället lär sig människor att just ta hand om sig själva, istället för att bli beroende av våra fruktansvärda politiker.

    Fredrik

    Där håller jag inte med dig. Jag ser mycket hellre att vi med statens hjälp - och därmed folkvalda politiker - bygger ett starkt samhälle tillsammans. I en kris är man betydligt starkare tillsammans än var och en för sig själv :)

    Lovisa Arvidsson
    13 maj 2022

Följ ämnen i artikeln