Högt spel av byggmedlarna

I dag skulle byggkonflikten ha brutit ut. 3 000 arbetare skulle ha lagt ner verktygen för kravet på ordning och reda i byggbranschen. Bygget av Nya Karolinska, E4 vid Sundsvall och hamnhotellet i Visby skulle ha stannat, precis som 160 andra projekt runt om i landet.

Nu blir det inte så. Medlarna utnyttjade i går sin rätt att skjuta på konflikten i två veckor. En unik åtgärd. Sedan dagens medlingsinstitut skapades år 2000 har medlarna bara använt rätten att stoppa en konflikt tre gånger.

Beslutet att skjuta upp byggkonflikten är det mest omfattande hittills.

Förklaringen till försiktigheten är enkel. Statens medlare ska försöka få parterna att komma överens, men det är inte meningen att staten ska ta över a­nsvaret. Det ligger, och ska ligga, hos arbetsgivare och fack.

Om förhandlarna började räkna med medlarnas ingripande skulle de snart också strunta i att ta ansvar. Så har Medlingsinstitutet resonerat.

Tills i går, alltså.

Beslutet att skjuta upp byggkonflikten kan nämligen inte alls ha varit självklart. Dels har Byggnads själva redan flyttat fram konflikten en vecka. Dels beror situationen i grunden på att arbetsgivarna inte velat förhandla, i alla fall inte innan andra – läs industrin – gjort upp.

Det är knappast en attityd som någon kan förvänta sig att facken ska acceptera.

Medlarna under Bengt KÅ Johanssons ledning har ändå gjort bedömningen att det ”främjar en god lösning av tvisten” om konfliktåtgärderna får vila.

Låt oss hoppas att de har rätt. Om medlarna misslyckas med att lösa frågan om ordning och reda på byggena innebär det nämligen inte bara att konflikten ändå bryter ut om två veckor. Risken är också att det blir lite svårare att få fack och arbetsgivare att ta ansvar nästa gång det är avtalsförhandlingar.

Följ ämnen i artikeln