Reaktorkramarna har inga argument

Uppdaterad 2013-04-15 | Publicerad 2013-04-14

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ska svensk industri kunna konkurrera i framtiden är det dags att sluta drömma om billig ström.

Ringhals Kärnkraften är livsfarlig och måste avvecklas.

Om svenska folket får bestämma har kärnkraften ingen framtid. Det visar siffror från SOM-institutet som nyligen presenterades. Uppvaknandet efter kärnkraftshaveriet i Japan hänger sig kvar.

Det är inte konstigt. Kärnkraftens risker borde ha gjort den politiskt omöjlig för länge sedan. Dessutom har reaktorkramarnas egna argument förlorar kontakten med verkligheten.

Kärnkraftsanhängarna - en brokig samling av fackföreningsfolk, lobbyister, storföretagsdirektörer och folkpartister - återkommer alltid till behovet av energi.

I realiteten handlar det förstås om vad elen kostar. Ett rejält överskott ska garantera fortsatt låga priser för elintensiv svensk basindustri.

Småpartierna träter

Det är trots allt just tillgången på energi som skapat mycket av industrin. Att bruksorter i allmänhet har namn som slutar på fors, ström eller hammar är ingen tillfällighet.

Problemet är att medan regeringens småpartier träter om vem som lurade vem och Stefan Löfven försöker slingra sig håller EU på att förändra förutsättningarna.

Enligt den energistrategi som unionen enades om för tre år sedan ska nämligen EU bli en gemensam marknad för el. Alla hinder ska bort och tusen miljarder euro ska investeras i ett elnät som länkar samman länderna.

Europeiskt elpris

En europeisk elmarknad betyder rimligen också - i princip - ett europeiskt elpris.

Svenska stålverk, pappersbruk och smältverk kan inte räkna med lägre elpriser än konkurrenterna i Tyskland eller Polen, oavsett hur många kärnkraftverk Jan Björklund bygger.

Föreställningen att ny kärnkraftsel skulle vara billig har dessutom visat sig stämma dåligt i verkligheten.

Om vi vill att svensk industri ska kunna konkurrera också i framtiden är det dags att sluta drömma om billig ström. I stället borde politiken och investeringarna inriktas på det vi faktiskt kan påverka.

Då handlar det framför allt om besparingar och effektivisering. Den elintensiva industrin måste bli mindre elintensiv än sina konkurrenter i andra länder.

Måste ändå avvecklas

Ju längre den insikten dröjer, ju högre kommer det pris vi tvingas betala att bli.

Dessutom måste - som sagt - kärnkraften ändå avvecklas, eftersom folket vill det och eftersom den är livsfarlig.

Ingvar Persson

Följ ämnen i artikeln