Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gustav Adolf

Höjd pensionsålder är en förolämpning

Först måste arbetsvillkoren förbättras

Uppdaterad 2019-04-08 | Publicerad 2019-02-09

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den som oroar sig för att januariöverenskommelsen ska lägga ett lock över den interna debatten i arbetarrörelsen behöver faktiskt inte vända sig till de nystartade Reformisterna för tröst. Det räcker att läsa vad ledarna inom LO säger om den politiska pensionsgruppens planer för att få oss att arbeta längre än i dag.

– Här sviker de ett löfte, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson med adress till socialförsäkringsminister Annika Strandhäll som leder arbetet med det nya pensionsvillkoren.
LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson är ännu rakare. Han kallar planerna för "en förolämpning mot våra medlemmar". Tobias Baudin som leder LO:s största förbund Kommunal säger att hela ersättningssystemet, bland annat sjukersättningen, måste förändras.

Högre pensionsålder

Det var för en dryg vecka sedan som partierna bakom pensionsgruppen presenterade sina planer i en debattartikel i Aftonbladet. Garantipensionen skulle höjas, liksom taket för bostadstillägg. Längre ner i artikeln förklarade man att åldern för att kunna ta ut allmän pension skulle höjas med totalt tre år till 2026.

Det svenska pensionssystemet behöver reformeras. Fler skulle behöva arbeta längre för att resurserna ska räcka till. Det är inte den saken som gör ledarna för LO rasande. Det som får topplocket att flyga av på Norra Banntorget är ensidigheten i de politiska partiernas förslag.

Det finns nämligen två vägar att gå för att höja den verkliga pensionsåldern. Det ena, och den som politikerna nu ensidigt ser ut att välja, innebär att höja åldern när det är möjligt att få pension. Och kanske att samtidigt förlänga tiden som den anställde har rätt att stanna kvar på sitt jobb.

Många som inte orkar

En utmärkt metod för att de som kan fortsätta att arbeta också ska göra det. Det stämmer för många, inte minst tjänstemän och chefer. Men det fungerar inte för alla som för länge sedan slitigt ut sig och som redan i dag tvingas sluta arbeta därför att de helt enkelt inte orkar längre. För många med vanliga jobb i vården, i byggbranschen eller i industrin betyder en höjd pensionsålder bara en fattigare tillvaro.

Men det finns som sagt också en annan väg. Då handlar det om att anpassa arbetsmiljön, att ge möjligheter till utveckling i jobbet och att ha trygghetssystem som fungerar. På det sättet skulle fler kunna arbeta längre, och dessutom förhoppningsvis se fram mot en pensionärstillvaro utan smärtan från förslitningsskador eller ångest.

Det är precis det de fackliga ledarna frågar efter, och det är inte för mycket begärt.