Stoppa lagen

Publicerad 2011-03-23

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Svenska löner ska varken sättas från Bryssel eller Rosenbad. Men förslaget är inte ­bara fel för Sverige –
det är fel för hela Europa”

Finanssektorn lyckades sabba den europeiska ekonomin – därför ska EU nu lägga sig i hur vi sätter löner i Sverige. Det är analysen bakom det lagstiftningspaket om ekonomisk styrning som EU-ledarna har fått för sig ska lösa eurokrisen. I morgon åker Fredrik Reinfeldt till Bryssel. Och i dag träffas EU-nämnden i riksdagen.

Förslaget som ska samordna Europas ekonomier vill bland annat ge EU-kommissionen rätt att övervaka lönebildningen. Det är oacceptabelt. Svenska löner ska varken sättas från Bryssel eller Rosenbad. Men förslaget är inte bara fel för Sverige – det är fel för hela Europa. EU försöker applicera fel lösningar på fel problem för att åtgärda en i grunden felaktig diagnos.

Missar problemet

För det första: man ignorerar helt att skuldkrisen är ett resultat av en bankkris. Förutom i fallet Grekland var det först efter finanskrisen som underskotten sköt i höjden – regeringar tvingades rädda banker samt hantera massarbetslöshet. Löser Europa inte sitt bankproblem kommer man inte heller att kunna lösa något annat.

För det andra: man verkar tro att det ska gå att koordinera skattepolitik, budgetpolitik, makroekonomisk politik och social politik mellan mer än sjutton länder via ett system av regler, sanktioner, processer, mekanismer och överenskommelser som är så komplicerat att ingen som inte har det som heltidsjobb kommer begripa annat än att det i slutändan kommer vara Tyskland som bestämmer.

Antagligen.

De åtgärder som verkligen skulle kunna bita, som gemensamma euro-obligationer, en räddningsfond som kan gå in och rädda krisande banker – inte bara krisande länder – vågar EU inte diskutera. I stället översätter man ”konkurrenskraft” till ”lägre löner” och kallar det för att ta ansvar.

Missar förändringen

Socialdemokraterna var med och fick regeringen att säga nej till den euro-pakt som också ville in och peta i lönebildningen. Problemet är att innehållet i de nya budgetreglerna alltså är snarlikt. Och dem har Socialdemokraterna hittills accepterat.

Ett av partiets största misslyckanden de senaste åren har varit oförmågan att formulera en egen analys av finanskrisen.

Effekterna av det såg vi i valet – S förlorade på frågan om ekonomisk trovärdighet. Och vi ser det nu i den inkonsekventa hållningen till lagstiftningspaketet.

Missar kritiken

Att Anders Borg analyserar eurokrisen som en fråga om att vissa länder inte har ”skött sig”, det är en sak. Att Mona Sahlin höll med honom, det är en annan.

En tydlig socialdemokratisk kritik mot lagstiftningspaketet skulle inte bara göra skillnaden för vilken linje Fredrik Reinfeldt kommer att driva i Bryssel. Det ­skulle även bli ett steg mot en konsekvent ­socialdemokratisk hållning till finanskrisen.

Aftonbladet
Katrine Kielos