Vem vill sälja en guldgruva?

LKAB:s anläggningar i Kiruna.

Det var nästan som om finansmarknadsminister Norman ville iscensätta Moderaternas tes om att staten är en dålig ägare, genom att säga vansinniga saker.

För vem skulle sälja ett företag som drog in en vinst på 12,3 miljarder kronor?

Dagens Nyheter rapporterade i går att finansmarknadsministern öppnar dörren för privat ägande av gruvbolaget LKAB.

Vill inte skörda vinsten

Snabbt kom ett korrigerande uttalande från departementet. Regeringen vill inte sälja gruvbolaget nu. Det får Moderaterna nämligen inte göra för Centerpartiet. Norman tycker dessutom att staten ska fortsätta äga LKAB under den jättelika och kostsamma förflyttningen av gruvbrytningen. Sedan kan man gott sälja till någon spekulant som får skörda vinsterna, tyckte han i DN. Staten ska inte äga företag. Särskilt inte företag som går bra – det motbevisar ju hela idén om att staten inte kan äga företag.

Moderater gillar att prata om globaliseringen. De brukar framställa den som en process som genom oundvikliga skattesänkningar leder till att vi måste börja jobba med att städa varandras lägenheter i en tjänstesektor på skattesubventionerade steroider där pengarna växer på postindustriella träd. Det är framtiden!

Värper gyllene ägg

Men ser man till globaliseringen är det snarast de svenska gruvorna som verkar moderna.

Kina har en tillväxttakt på runt tio procent. Shanghai växer så snabbt att stadens karta måste ritas om varannan vecka. Överallt behövs svensk järnmalm. Det är likadant i Indien. Det är därför som LKAB beräknas fortsätta göra rekordvinster. Inget av detta rör Moderaterna i ryggen.

Det finns en gammal saga om ett par som ägde en gås som kunde värpa gyllene ägg. En dag kom de på att de ville hitta ett sätt att komma åt guldet inuti fågeln. Med förväntansfulla miner slaktade de och skar upp fågeln. Och det blev inga fler gyllene ägg. Ungefär så resonerar Anders Borg när han tycker att statliga företag med hög avkastning ska säljas ut för att betala av på statsskulden.

En ideologisk säljiver

Vid årsskiftet var den svenska statsskulden 35 procent av BNP. EU:s stabilitetspakt sätter sin gräns vid 60. Men när regeringen sålde ut aktier i Nordea var det ändå med argumentet att vi måste amortera. Hur det kan vara rationellt att rea ut tillgångar som ger 10 procents avkastning för att reducera en skuld med ränta på mellan 2 och 6 procent förtäljer inte historien.

Ivern att sälja ut är enbart ideologisk för Moderaterna

Även om Peter Norman inte gick med i partiet förrän fyra dagar innan Reinfeldt presenterade honom som minister.

Takterna verkar komma fort.

Följ ämnen i artikeln