Nationens fiende är en hipster

TRÄDER FRAM 29-årige Edward Snowden jobbade som teknisk assistent för NSA under fyra år, men till slut satte samvetet stopp och han bestämde sig för att berätta vad som försiggick inom den amerikanska underrättelsetjänsten.

Glöm gårdagens spioner som sköt på varandra i gathörnen. James Bond är i princip död.

I dag är nationens fiende en hipster. En frustrerad datakille som utan egen vinning lämnar ut landets känsligaste information. I mångas ögon en hjälte.

Edward Snowden, Bradley Manning och Julian Assange är tre män som förändrat säkerhetspolitiken i grunden. Motiven må ha varit olika, de tre har bidragit till att mängder av hemlig information om övergrepp har spritts till allmänheten.

– Jag är ingen hjälte, säger Edward Snowden från sitt gömställe i Hongkong.

I nästan tio år arbetade han för den amerikanska underrättelseverksamheten. Han berättar själv om sitt avhopp i en tv-intervju i brittiska The Guardian. Det är en välformulerad kille som säger att han "inte vill leva i en värld där det inte finns någon integritet."

Att det var därför han avslöjade den amerikanska avlyssningen av miljontals mejl, telefonsamtal, sms, bilder, chattar, filöverföringar och lagrad data. Den amerikanska underrättelsetjänstens mål är att känna till alla konversationer och alla slags beteenden i hela världen, konstaterar Edward Snowden.

– Jag vet att jag kommer att få lida för det här, lägger han sedan till.

Självklart jämför han sig med Bradley Manning, soldaten som läckte 700 000 dokument till Wikileaks. Rättegången mot honom har just börjat på militärbasen Fort Meade norr om Washington. Bradley Manning riskerar livstids fängelse för att ha hjälpt fienden, men Edward Snowden beskriver honom som en klassisk "whistleblower" som bara tänkte på det allmännas bästa.

Dagens hjältar sprider sina budskap. Deras styrka sitter inte i musklerna utan i mängden människor som läser deras dokument.

Spridningen var också målet för Julian Assange. Många människor kunde gå in på sajten Wikileaks för att ta del av den ocensurerade informationen om amerikanska insatser och övergrepp i Irak och Afghanistan.

Sedan ett år tillbaka sitter Julian Assange dock gömd på Ecuadors ambassad i London. Han vägrar att åka till Sverige för att bli förhörd om misstänkta sexbrott. Det är givetvis ynkligt.

Men den skuggan ska inte falla över Edward Snowden och Bradley Manning. Utan dem hade vi inte fått kännedom om USA:s massövervakning. Vi hade heller inte fått se hur en amerikansk helikopterbesättning sköt mot civila och barn i Irak.

Det tragiska är att det är sanningssägarna som riskerar fängelse.

Följ ämnen i artikeln