Etiopiens framsteg ger hopp i Afrika
I maj släpptes den svenske hjärtläkaren Fikru Maru från Hudiksvall fri efter att ha suttit fängslad i Etiopien i fem år. Väl hemma igen sa Maru att han trodde att frisläppandet hade en direkt koppling till maktskiftet som ägt rum i landet drygt två månader tidigare.
Sedan den 42-årige Abiy Ahmed tillträdde som ny premiärminister har han raskt reformerat Etiopien i demokratisk riktning.
Snabb förändring
Efter Nigeria är Etiopien Afrikas mest folkrika land. De hundra miljoner invånarna har upplevt en stark ekonomisk tillväxt, förvisso från låga nivåer, de senaste åren. Men korruption och brist på demokrati har skapat en krutdurk i det etiopiska samhället. Partialliansen EPRDF har i praktiken styrt landet som en enpartistat. Politiska motståndare har trakasserats och medierna har varit kontrollerade.
Utvecklingen under våren har gett landets befolkning en efterlängtad framtidstro och skänkt hopp till en hel kontinent. Förändring kan ske snabbt.
I sitt installationstal bad Abiy Ahmed "från botten av sitt hjärta" om ursäkt för att de senaste årens protester lett till att människor skadats och dödats. Han sträckte även ut en olivkvist till grannlandet Eritrea, som Etiopien legat i blodig strid med i två decennier.
Historiskt fredsavtal med Eritrea
I måndags undertecknade Abiy Ahemd och Eritreas president Isaias Afwer det historiska fredsavtalet. En ny epok har inletts och relationen mellan länderna har återupptagits.
På hemmaplan har tiotusentals politiska fångar släppts fria och ett enormt ekonomiskt reformprogram – i stor utsträckning privatiseringar som riskerar att koncentrera rikedomar som i Ryssland – har sjösatts för att få fart på ekonomin och minska den höga ungdomsarbetslösheten. Regimkritiker som tidigare flytt landet har sakteligen börjat återvända.
Etiopien har fortfarande en lång väg att gå, men demokratins morgonrodnad reser sig i horisonten.