Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Skyll inte bara på SOS Alarm

Publicerad 2011-09-07

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

sos-skandal Ännu ett dödsfall har inträffat på grund av att SOS Alarms samordning inte fungerar. Denna gång är det en 22-årig kvinna som dött efter att hon vädjat i 15 minuter till en larmoperatör.  Det är hög tid för politikerna att dra några slutsatser.

7 SEPTEMBER 2011. SOS Alarm

När man lyfter luren och ringer 112 för att man behöver hjälp vill man veta att det finns en kompetent larmoperatör i andra änden. Och om det inte fungerar vill man veta att det finns politiker som tar ansvar.

”Hjälp, hjälp, jag kan inte andas” ­vädjade Jill i telefonen. SOS Alarm kopplade henne till landstingets vårdpersonal –  de tyckte inte att hon behövde någon ambulans. Timmar senare var Jill död, det kunde ­Aftonbladet berätta i går. Och det är bara en i raden av fruktansvärda historier:

23-årige Emil Linnell dog ensam på sitt hallgolv. En 11-årig flicka fick en sax inkörd i bröstkorgen. En äldre man uppmanades att gå till fots till akuten – och dog av sprucken aorta.

När SOS Alarm ifrågasätts brukar den politiska diskussionen landa i en kritik av bolagets vinstintresse och ägarnas vinstkrav. Staten och SKL, Sveriges ­kommuner och landsting, äger företaget, och ska man verkligen tjäna pengar på att bestämma om folk behöver akut hjälp? Det är en stor och viktig fråga men den skjuter egentligen lite bredvid mål. 

I stället borde vi prata mer om landstingen.

”SOS Alarm ansvarar för sin egen verksamhet. Det vore direkt olämpligt av mig att försöka ge svar på frågor jag inte har insyn i” hävdade Filippa Reinfeldt, sjukvårdslandstingsråd i Stockholm efter Emil Linnells död.

43 miljoner om året

Men Filippa Reinfeldt betalar SOS Alarm 43 miljoner kronor varje år av skatte­betalarnas pengar för att SOS Alarm ska utföra tjänster som hon har specificerat. Det är landstingen och ingen­ annan som i sina upphandlingsunderlag väldigt detaljerat anger vilken kompetensnivå de som svarar ska ha och vilken minimi­bemanning som måste finnas. Här borde det finnas saker att se över.

SOS Alarm utför den tjänst som politikerna begär och bryter de mot reglerna måste politikerna dra slutsatser. I fallet med Jill verkar SOS Alarm dock ha kopplat vidare till landstingets vårdpersonal, helt enligt reglerna för vad landstinget

i Västernorrlands län har bestämt att SOS Alarm ska göra. Det var där Jill förvägrades hjälp.

Systemet ska fungera

SOS Alarm äger inga ambulanser. I ­Filippa Reinfeldts Stockholm är det tre parter som ska samordna: landstinget som beställer, SOS Alarm som sköter dirigeringen och sedan ett antal ambulans­leverantörer. Det är krångligt och har ­skapat problem. Rimligen borde det ­finnas politiska slutsatser att dra även av den senaste tidens tragedier. 

När människor dör i onödan borde­­ ­politiker vara ödmjuka – inte skylla ifrån sig. De ska inte jaga enskilda funktionärer i ett system – de ska se till att systemet fungerar.