Fortsätt med bidragen Hillevi Engström

Uppdaterad 2013-03-18 | Publicerad 2013-03-17

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ord som bidrag och subvention ligger illa i munnen på borgerliga politiker. Ändå är det kanske den minst dåliga delen av regeringens jobbpolitik.

Under 2000-talet har antalet jobb med statliga bidrag mer än fördubblats. Förra året kostade stödet till arbetsgivarna över 18 miljarder kronor. Hälften av de subventionerade jobben finns dessutom i bara tio yrken, bland annat restaurangbiträde och städare.

Det kunde tidningen Arbetet berätta i fredags. Samtidigt presenterade arbetsmarknadsminister Hillevi Engström regeringens förslag för att genomföra så mycket som möjligt av den så kallade jobbpakten. Det innebär ännu fler anställningar med statligt stöd.

Statligt stöd till löner för unga, långtidsarbetslösa, nyanlända och långtidsarbetslösa är inte precis något regeringens ministrarna brukar lyfta fram i sina högtidstal. Ord som bidrag och subvention ligger illa i munnen på borgerliga politiker.

Ändå är det kanske den minst dåliga delen av regeringens jobbpolitik.

Till skillnad från till exempel den sänkta arbetsgivaravgiften för alla unga, RUT-avdraget eller momssänkningen på krogen riktar sig nämligen lönebidragen till människor som faktiskt har svårt att få jobb. Det gör dem mycket effektivare.

Det innebär inte att det saknas problem. En del jobb som skulle ha funnits i alla fall blir i stället bidragsanställningar. I vissa branscher kan det helt snedvrida konkurrensen.

Enligt Arbetet tog myndigheterna förra året 16 000 beslut om bidragsanställningar och 6 400 praktikplatser för köks- och restaurangbiträden. När hela yrkeskåren består av 60 000 personer får det naturligtvis effekter.

Fackliga ledare klagar dessutom på att oseriösa arbetsgivare bygger upp sin verksamhet på de statliga bidragen, och att myndigheterna ser mellan fingrarna med missbruket.

Det är problem som måste tas på allvar, och åtgärdas. Men det är bra att arbetsmarknadspolitiken ger möjligheter att ge bidrag till lönen för den som har extra svårt att få ett jobb. Och det är bra att regeringen går vidare med jobbpakten, även om sammanblandningen med frågan om a-kassan ger en obehaglig bismak.

Stöd som riktar sig till individer påverkar nämligen människors möjligheter att få ett jobb, till skillnad från så mycket annat i regeringens "jobbpolitik".

Ingvar Persson

Följ ämnen i artikeln