Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Kristersson tänker göra landsbygden till B-lag

Grythyttan: På vägen in i samhället har partierna ställt upp sina valaffischer. Flitigast tycks Sverigedemokraterna ha varit.

Hällefors kommun där Grythyttan ligger var länge en av landets rödaste. Oppositionen mot Socialdemokraterna kom från Vänsterpartiet. 2010 fick Sverigedemokraterna sitt första mandat. Fyra år senare erövrade man ytterligare två av de 31 platserna.

Nu hoppas SD i Hällefors tydligen på att öka ytterligare.

– Det finns en besvikelse. Många känner sig övergivna, säger Annalena Järnberg som är socialdemokratiskt kommunalråd.

Hon tycker att regional- och landsbygdsfrågorna fått för lite plats i årets valrörelse. De mindre kommunerna ryms inte i de rikspolitiska grälen.

– Staden skulle inte klara sig utan landsbygden. Det är bara det att städerna inte riktigt har förstått det.

Känslan har jag stött på många gånger i det producerande Sverige. Att komma från en bygd som gör stora insatser för landet men som ändå betraktas som något slags bakvatten.

Annalena Järnberg pratar om en stolthet i bruksmentaliteten, en känsla av att stå för den man är. Jag känner igen det också.

Själv lämnade jag Hällefors och Grythyttan för precis 40 år sedan. Skolor och jobb lockade på annat håll. Nu möter jag vänner från den tiden och vi enas snabbt om att inte tänka på all tid som gått.

På 1970-talet var det ingen som tänkte på Hällefors och utbildning i samma vecka. Nu finns här gymnasieutbildning, folkhögskola och faktiskt högskoleutbildning.

Ändå hade kommunen då över 11 000 invånare. I dag räknar man till drygt 7 000 personer. Hällefors har länets högsta andel invånare i pensionsåldern, och den förväntade medellivslängden för män tillhör de tio lägsta i landet.

Annalena Järnberg känner oro, precis som så många av hennes kollegor i mindre kommuner runt om i landet. Det första hon pekar på är infrastrukturen.

– Om vi ska värna landsbygden måste vi ha ett fungerande vägnät. Näringslivet måste kunna driva sin verksamhet, och det behöver finnas kollektivtrafik så att det går att pendla.

Måltidens hus där jag träffar kommunalrådet är egentligen en smått overklig historia. Byggnaden började som svensk paviljong vid världsutställningen i Sevilla 1992. Där föddes idén att flytta den till Grythyttan och skapa ett centrum för mat- och måltidskunskap. Idag rymmer den bland mycket annat Restaurang- och Hotellhögskolan med fyra olika program, drygt 300 studenter och forskning inom livsmedelsområdet.

Just i dag börjar årets studenter. Dessutom invigs ett utvecklingscentrum för innovationer inom hela livsmedelskedjan. Tanken är att knyta samman företag och företagsidéer med utbildningen och den kompetens som finns inom högskolan.

– Det här är jätteviktigt för kommunen, säger Annalena Järnberg.

Sedan Carl Jan Granqvist på 1970-talet etablerade Gästgivargården i Grythyttan har livsmedels- och besöksnäringarna vuxit i Hällefors. Politiskt råder ett samarbetsklimat och i dag är det brist på både arbetskraft och bostäder i kommunen.

Samtidigt växer alltså Sverigedemokraterna trots att partiet kritiserat det skatteutjämningssystem som är en grundförutsättning för en kommun som Hällefors. Om en vecka kan moderaten Ulf Kristersson bli statsminister, delvis med hjälp av landsbygdens röster på Sverigedemokraterna.

– Det skulle vara förödande för kommunen, säger Annalena Järnberg.

Hon menar att erfarenheten visar att regeringsfrågan gör skillnad. Moderaterna med sin starka förankring i lågskattekommunerna kring storstäderna har inte samma syn på regionalpolitiken som till exempel Socialdemokraterna. Det märktes under Fredrik Reinfeldts regering och i allianspartiernas gemensamma plattform finns knappast ett ord om regional utjämning.

– Drar man ner skatten är det klart att det blir någon som får betala. Jag är rädd att det blir vi som lever i små kommuner. Jag vill ju inte att Sverige ska delas upp i ett A- och ett B-lag, säger Annalena Järnberg.