Nu ska statliga jobb få flytta till landet
Publicerad 2017-01-05
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Att en statlig utredning där alla riksdagspartier är representerade lyckas presentera 75 mer eller mindre konkreta förslag är ovanligt. Att det nästan råder enighet kan låta osannolikt.
Ändå är det just vad den parlamentariska landsbygdskommittén har lyckats med. I går överlämnade utredningen sina förslag till landsbygdsministern Sven-Erik Bucht.
Inga små saker
Det är inga små saker ledamöterna vill se genomförda.
Ett näringslivspaket med utbildning, statliga jobb och subventioner till några hårt utsatta kommuner. En ny statlig serviceorganisation, stopp för nedläggningen av Arbetsförmedlingens kontor och nya krav på polisens utryckningstider.
Dessutom föreslår utredningen att 10 000 statliga jobb flyttas ut från Stockholm, att skatteutjämningssystemet uppdateras och ett särskilt lån för bostadsbyggande på landsbygden. Och så vidare...
Rotblöta
Med ett bildspråk som knappast var en tillfällighet talade Sven-Erik Bucht om en “riktig rotblöta” för Sveriges landsbygd.
Om detta är alltså åtta partier - också Sverigedemokraterna har funnits med i utredningen - i stort sett eniga. Det visar att Sveriges regionalpolitiska utmaningar blivit svåra att blunda för.
Betyder det att vägen är jämnad för en ny landsbygdspolitik?
Knappast.
Andra konflikter
När det kommer till regionalpolitik går konflikterna inte alltid mellan partierna, och naturligtvis kan en satsning på landsbygden betyda mindre resurser till någon annan. Fler poliser på landet blir färre i förorten, subventionerade bostäder på landet kostar pengar som inte kan användas för att bygga bostäder i universitetsstäderna, för att ta några exempel.
Det handlar om politiska avvägningar, men Landsbygdkommittén bidrar till att landsbygdens behov blir tydliga. Det är nödvändigt om Sverige ska kunna hålla samman.