Det stora bankrånet
Publicerad 2012-02-16
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Riksbanken sänker räntan, igen. Det är precis vad de flesta experter hade gissat, och anledningen är enkel. För även om finansminister Anders Borg försöker låta optimistisk går det inte särskilt bra för den svenska ekonomin.
Varslen från industrin ökar, handeln rapporterar att kunderna håller hårt i sina pengar och kommunerna varnar för att skatteintäkterna kommer att minska.
Räntesänkningen är ett försök att få fart på hjulen. Men om det ska fungera måste de vanliga bankerna, där vi har våra sparpengar och våra bostadslån, också sänka sina räntor. Hittills har det inte fungerat något vidare.
I stället passar bankerna på att tjäna stora pengar.
I går redovisade den fjärde storbanken - Handelsbanken - sitt resultat för förra året. Och naturligtvis har det gått bra. Förra året gjorde Handelsbanken en vinst på 16,5 miljarder kronor.
Tillsammans tjänade de fyra stora bankerna 79,1 miljarder kronor förra året. Det är till exempel drygt dubbelt så mycket som staten satsade på hela rättsväsendet, och mer än hela familjepolitiken kostade förra året.
Det är framför allt räntenettot som gör bankerna rika. Vi sätter in våra pengar utan att få något för dem, och lånar sedan till höga räntor.
Finansminister Borg brukar protestera högt. När det kommer till handling är det däremot tystare. Och när det kommer till bankdirektörer och bankägare är det handling som räknas.
Nu för tiden är det sällan vi tvingas läsa om att banker blivit rånade. Däremot känns det hela tiden som vi blir rånade av banken.