Hemligstämpeln varm i Rosenbad

Att granska Säpos James Bond-fester kan vara ett hot mot rikets säkerhet, enligt justitieministern.

Offentlighetsprincipen. Så heter en av hörnstenarna i det svenska demokratibygget. Principen regleras i grundlagen och säger att varje medborgare ska få tillgång till information om myndigheternas beslut och arbete. Huvudregeln är att allt är offentligt och att handlingar bara i särskilda undantag sekretessbeläggs.

Men nu händer något. På bara tre år har den borgerliga regeringen drivit igenom 69 ändringar av sekretesslagen. Och ­genom varje ändring har allmänhetens möjlighet till insyn försämrats.

Under hösten har vi sett en del exempel på det.

När Aftonbladet granskade Annie Lööfs fester larmade registratorn på ­departementet den politiska ledningen. Spritkvittona som begärts ut skulle ­sekretessprövas, och medan man fördröjde utlämnandet försökte ministerns stab rätta till ­räkningarna.

När Dagens Nyheter i höstas avslöjade hur Säkerhetspolisen slösade med skattepengar – minns ni James Bond-­festen? – förbjöd justitieminister Beatrice Ask all vidare granskning med hänvisning till ”rikets säkerhet”.

Det senaste fallet rör regeringens planer på en vapenfabrik i Saudiarabien. En tjänsteman förde över uppgifter som ­visade att försvarsministern ljugit till ett dokument som klassades som internt arbetsmaterial. Så förhindrades allmänhetens insyn och inte ens konstitutionsutskottet – som granskar härvan – fick veta att informationen fanns.

Flertalet politiska reportrar rapporterar om samma sak – det blir svårare och ­svårare att granska regeringen. I vintras fick vi på ledarsidan själva känna på det när vi försökte läsa regeringens informati­ons­­plan. Först efter skriftlig ­begäran och sekretessprövning fick vi ut dokument som handlar om ­information till ­allmänheten.

Regeringens sekretessvansinne ska nu granskas av KU och justitieombudsmannen, JO. Det är bra.

Någon måste ta stämpeln ur näven på hemlighetsmakarna och skingra mörkret som sänker sig över de svenska ­regeringskvarteren.

Följ ämnen i artikeln