Minskad sexlust en politisk fråga

Får inte till det Enligt Aftonbladet/United Minds nya sexvanestudie har svenskar aldrig haft så lite sex som nu. Något som politikerna definitivt borde ta på allvar, eftersom att det tyder på att människor inte längre kan leva normala och harmoniska liv.

24 MAJ 2013. Sexvanor

Aldrig tidigare har medelålders svenskar haft så lite sex som nu.

I dag inleder Aftonbladet sin stora granskning av svenska ­folkets sexliv. Det är en dyster läsning. Lusten minskar, ­särskilt bland medelålders.

De hinner inte, orkar inte. Barn, jobb, hem och föräldrar. Det är så mycket annat som tar tid.

– Bland dem som söker för sex­relationsproblematik är trötthet väldigt vanligt, konstaterar professor Kerstin Fugl-Meyer.

Vi borde jobba mindre

Kraven på perfektion ökar. Vi ska ­vara bäst på jobbet, barnen ska klara skolan, hemmet ska vara vackert och kroppen vältränad. Att vi sedan inte orkar använda den där kroppen till vilt och passionerat sex, det är inget vi pratar om.

Vem vill erkänna att man har ett uselt sexliv?

Vem vill erkänna att man ­inte får till det när oron för jobb och ekonomi har tagit överhanden? Ett bra sexliv förutsätter en egen inre trygget och på Fredrik Reinfeldts arbetslinje kan man knappast ligga.

Vi borde jobba mindre, inte mer.

Aftonbladets United Minds-undersökning visar att det egentligen bara är de mellan 66–74 år som redovisar en ökad sexlust. Det är de nyblivna ­pensionärerna som har ork att rumla runt och det måste vara hårt att inse för alla uppkopplade arbetsnarkomaner. Det är deras pappor som får ligga.

Det är förledande lätt att skoja till det här, men sexualiteten är egentligen en allvarlig sak.

Reproduktionen är en förutsättning för samhällets fort­bestånd och vore det ­någon ­annan art som slutade att ha sex, då skulle biologerna börja oroa sig. Nu handlar det om människor och då blir det hela mest privat och kanske lite – pinsamt.

Men det privata är politiskt. När många svenskar i sina mest reproduktiva åldrar slutar att ligga med varandra är det definitivt ett politiskt problem. Folkhälsominister Maria Larsson borde ta frågan på största allvar.

Nedskärningarna pressar människor till den grad att de inte längre kan leva normala och harmoniska liv. Forskningen visar att de som har mycket sex är lyckligare, alltså måste ett folk som har mindre sex bli olyckligare.

Internationell trend

Professor Sven-Axel Månsson beskriver bristen på lust som en internationell trend. Desire-disorders har blivit en ­diagnos. Men dåligt sex är inte bara en ­diagnos, det är ett samhällsproblem.

Därför får sexualiteten aldrig bli en borgerlig diskretion. Vi måste prata om den.

Följ ämnen i artikeln