Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Birgitta Ohlsson slår i Liberalernas glastak

Liberala toppolitiker kräver att Birgitta Ohlsson lämnar partistyrelsen.

Ett parti blir tydligen aldrig för litet för fraktionsstrider. Nu pågår en öppen maktkamp inom Liberalerna. Efter att partiledningen suttit i ett sju timmar långt krismöte kom beskedet: Birgitta Ohlsson lämnar styrelsen i Liberaleras riksdagsgrupp, men blir kvar i partiets styrelse och ledning. Det hela började i morse med att Stockholmspolitikern Anna Starbrink bloggade att hon kräver att riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson ska lämna Liberalernas partistyrelse. Hon fick snabbt medhåll av Tina Acketoft, vice ordförande för Liberalernas riksdagsgrupp. Måttet är rågat och förtroendet för Birgitta Ohlsson är slut, menar de.

Liberalerna är ett parti i kris. Birgitta Ohlsson är partiets politiska stjärna och mycket populär bland väljarna. Hon fick till och med fler personkryss än partiledaren Jan Björklund i valet 2014. Men hon är också en oblyg solospelare som röstat mot partiet i FRA-frågan och mot de skärpta asylreglerna. Nu senast kritiserade hon Jan Björklunds utspel om att bjuda in Sverigedemokraterna till förhandlingar och att förbjuda religiösa friskolor.

Liberalism utan feminism

När Liberalerna senast gick till val gjorde de det med budskapet "Feminism utan socialism". Nu vill partikamrater rensa ut den mest profilerade feministen ur partiet.

De rensar även ut den som tydligast markerat mot ett samarbete med Sverigedemokraterna. Konsekvenserna av det kan bli stora och påverka regeringsfrågan i nästa val.

Många i Liberalerna hade hoppats på ledarbyte på landsmötet förra hösten, men Björklund fick nytt förtroende. Istället bytte partiet namn och nystarten uteblev. Liberalerna fortsätter att hanka sig fram runt fem procent i opinionen. Naturligtvis växer frustrationen inom partiet.

Tydliga paralleller till Juholt-krisen

Det finns tydliga paralleller till krisen i Socialdemokraterna när det blåste som hårdast med Håkan Juholt som partiordförande. Spiken i Juholts kista slogs in när Thomas Östros och Sven-Erik Österberg sa att de hade förtroende för det verkställande utskottet, inte för partiledaren. Deras politiska karriärer tog slut där och då, men historien gav dem rätt. Juholt blev ohållbar och sparkades som partiledare.

Birgitta Ohlsson har med sina upprepade mothugg visat att hon inte tror att Jan Björklund kan få partiet att flyga. Samtidigt har hon nog, precis som Östros och Österberg, gjort sig omöjlig som en framtida partiledare. Budskapet är tydligt: en feministisk liberal har inte någon plats i partitoppen.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.