Finanskrisen var inte fredagsmys, Reinfeldt

hade det bra ”Då kom finanskrisen, och det tyckte vissa var lite jobbigt, men jag och Anders Borg hade det bra”, skämtade Fredrik Reinfeldt i ”Helenius hörna”.

18 DECEMBER 2011. Politikerhumor

När det påpekades för den brittiske premiärministern Winston Churchill att han hade gylfen öppen svarade han att ”Döda fåglar trillar inte ut ur boet”. Politiker kan visst vara roliga.

”Hylands hörna var en tröttsam men trivsam upplevelse, som inte tycks ha nämnvärt skadat mej eller partiet” skrev Tage Erlander efter sitt berömda framträdande i dåtidens mysteve.

Erlander drog en rolig historia och blev landsfader. Det var i den mytiska perioden av stek, potatis, gräddsås, saltgurka, gelé, socialdemokratiska valsegrar och räfflade kokta morötter. Innan kronprinsessan fick en platt-tv av ­Fredrik Reinfeldt, innan svenska barn började se taco-skal som husmanskost och forskarna började diskutera fenomenet ”fredagsmys” som en svensk rit:

”När man sitter tillsammans i tv-soffan­ skapar den fysiska närheten ett lugn ­genom produktion av hormonet oxytocin”.

”Reinfeldt vann fredagsmyset” deklarerade analysföretaget Cision i veckan.

Det kan inte ha förvånat någon.

Själva definitionen av ordet mysa i Svenska akademiens ordbok: ”le, utan att därvid göra ngn större rörelse med munnen l. ansiktets muskler o. i sht med mer l. mindre slutna läppar, små­le; ofta ss. uttryck för belåtenhet” och så vidare, låter ju som en definition av Fredrik Reinfeldt.

Rakt av.

Fast nu handlade det inte om detta. Det handlar om kommentarerna i social ­media efter statsministerns framträdande i TV4:s talkshow ”Hellenius hörna”.

Cision konstaterade att folk på Facebook och Twitter hade varit mer positiva till Reinfeldts insats hos Hellenius än oppositionsledarens när denne ­besökte Skavlan veckan innan.

Ytterligare ett hårt slag för Juholt. Krispanikskräck.

I torsdags kom undersökningen om att den person som svenska folket helst av allt vill gå på bio med är Fredrik Reinfeldt. Statsministern betraktas helt ­uppenbart som en naturlig auktoritet gällande ätande av mättade fetter framför bildskärmar. Det är säkert utmärkt. Eftersom Moderaterna inte redovisar sina partibidrag skulle man kunna gå runt och misstänkta att de är sponsrade – inte bara av Carema, utan även OLW.

Vi vet ju inte. Men fredagsmys kan Reinfeldt.

Statsministern var på strålande humör­ hos Hellenius: rolig och avslappnad, fast på ett ansvarfullt sätt. Sketcher om tacos och diskussioner om kaffe­automaten på statsrådsberedningen. Men sedan ombads statsministern att ­rita en kurva över sitt liv. Fylla i toppar och dalar samt förklara svängningarna.

Och då hände det.

”Sen var det lite körigt ett tag och så men sen blev det bättre och finanskris” sa Fredrik Reinfeldt ”Det tyckte många var jobbigt, men jag och Anders Borg ­hade det bra.”

Publiken skrattade lite chockat – för vad var det egentligen statsministern satt och sa?

100 000 svenskar blev av med sina jobb under finanskrisen 2008-2009. Kan en statsminister sitta och säga att det inte spelar någon roll, eftersom han själv hade det bra och fick högre opinions­siffror?

Nu borde det offentliga Sverige väl ändå­ sätta fredagsmyset i halsen?  REINFELDTS HÅN MOT DE ARBETSLÖSA. Men nej, det blev inga krigs­rubriker och detta i ett land med en förhållandevis

låg tröskel för politikers skämt.

Betänk att ordet ”köttberg” undsluppet på ett frukostmöte på en bank kan ­orsaka mediestorm utan motstycke.

Reinfeldt verkar dock komma undan med precis vad som helst.

Samtidigt är hans skämt väldigt ­talande.

Trots fredagstacos i Sagerska palatset och försök att vara mannen som kunde tala med undersköterskor befinner sig statsministern någon helt annanstans än i verkligheten. Annars kan man inte skämta på det där sättet. Inte om man är statsminister. Inte i nationell tv. Inte om man känner, eller ens har pratat med ­någon som har drabbats av krisen.

Alla de uppsagda. De som fortfarande är arbetslösa. De som fick gå från jobb de haft i tjugo år och börja om någon helt annanstans långt under sina kvalifikationer. Självkänslan. Oron över hur ekonomin ska gå ihop. De som blev ­erbjudna en av Europas sämsta a-kassor och inställningen att arbetslösheten var deras eget fel. I dag är Fas 3 en större ­arbetsgivare i Sverige än Volvo. Men när statsministern i går i Ekots lördagsintervju pressades om varför hans arbets­linje har misslyckats hade han inga svar.

Reinfeldts skämt hos Hellenius borde ha gjort oss rasande. Inte bara genererat honom förstaplatsen på Alex Schulmans inne-lista och fått tidningen Fokus att skriva om framträdandet som en del i ”Operation Mysfredrik”.

Det är som att vi över huvud taget ­inte bryr oss om vad statsministern ­säger. Det enda som är värt att rapportera tycks vara att han satt där som en del i en ny mediestrategi.

Politisk kompetens har det senaste decenniet allt mindre definierats som förmåga att genomföra reformer och alltmer till att manipulera olika symboler i medierummet. Politiken skildras som en kamp om opinionen inte en kamp om framtiden.

Det skrämmande med Reinfeldts kommentar hos Hellenius är att den ­visar vidden av hur mycket statsministern själv har köpt denna bild. Den ekonomiska krisen är signifikant i Reinfeldts liv inte för vad den gjorde med människor i Sverige.

Utan för vad den gjorde med hans egna opinionssiffror.

Det är väl som man säger: ”Prob­lemet med politiska skämt är att de ­brukar bli valda.”

Följ ämnen i artikeln