Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Män kan inte längre räkna med tystnad

Rättegången mot Kulturprofilen inleds

Kommer du ihåg den tiden när män kom undan med nästan vad som helst, om de bara var mäktiga och inflytelserika nog? När en i kulturkretsar mäktig man fick förses med barnvakt/övervakare på en högtidssammankomst för att inte förgripa sig på kungligheter, hellre än att omgivningen erkände problemet? Ja, du minns det, för det var alldeles nyss. Sedan kom Metoo, och därmed rämnade tystnadskulturen från kant till kant. Vi ser en tydlig ökning i anmälda sexbrott efter Metoo.

I dag inleds rättegången mot den så kallade Kulturprofilen, Jean-Claude Arnault, gift med en ledamot i Svenska Akademien, och ledare av den konstnärliga klubb som internt beskrivs som “centrum för svensk finkultur”. Åtalet mot mannen som kallar sig själv "Akademiens nittonde medlem" gäller två fall av våldtäkt. Och det är lätt att glömma, i alla rubriker om vänskapskorruption, Nobelpris-läckor och maktstrider – detta är kärnan i Svenska Akademiens kollaps. Det som bara har fått pågå, trots att så många sett och hört. Det handlar om en man som beskrivs ha utnyttjat sitt överläge, och som enligt uppgift hotat med vedergällning för att få utsatta att hålla tyst.

Ska ha tvingat till sig oralsex

Enligt åtalet ska de misstänkta våldtäkterna ha inträffat 2011. Vid det första tillfället ska kvinnan ha tvingats av Kulturprofilen att utföra oralsex på honom. Det beskrivs hur han ska ha tagit ett "kraftigt tag" om hennes nacke. Hon ska även ha blivit våldtagen vaginalt, när hon försatts i ett hjälplöst tillstånd. Två månader senare misstänks han ha våldtagit kvinnan när hon sov. Båda de misstänkta våldtäkterna ägde enligt åtalet rum i Kulturprofilens övernattningslägenhet i Stockholm. Kulturprofilen nekar till alla anklagelser.

Våldtäkt är ett svårutrett brott. Det handlar om att ord står mot ord om vad som skedde i rummet. För det är oftast ett rum, det sker oftast inomhus, och den utsatta är oftast bekant med förövaren. Det bidrar till mörkertalet i anmälningar. Det bidrar också till att många utsatta inte gör allting “rätt”. Inte rusar till akuten för en undersökning, tvekar och väntar med att anmäla. I filmer kan den som utsätts för ett övergrepp skrika och slåss. I verkligheten är det vanligt att utsatta paralyseras – 7 av 10 våldtäktsoffer beskrev en ”frysreaktion” i Södersjukhusets och Karolinska Institutets studie – och förövaren behöver inte använda särskilt mycket våld.

Fördomar kommer att spela in i bilden av rättegången

Bilden av hur det “perfekta” offret för en våldtäkt beter sig, den hänger kvar. Den kommer att återkomma även under den här rättegången. Kvinnan kommer att ifrågasättas för att hon fanns kvar i Kulturprofilens nätverk.

Makt spelar roll. Före Metoo kunde maktens män utnyttja skillnaden i vem man vågar anmäla. Oavsett hur det går i rättegången mot Kulturprofilen, så är det en gräns som för evigt har korsats. Svenska skådespelerskor satte ord på det i uppropet #Tystnadtagning:

”Vi kommer att lägga skammen där den hör hemma – hos förövaren och dem som skyddar honom. Vi vet vilka ni är.”