Övergreppen inom Muf – en otäck påminnelse
Uppdaterad 2018-08-07 | Publicerad 2018-08-06
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
När Metoo-stormen blåste som hårdast kom dagligen rubriker om övergrepp och sexuella trakasserier. Starka led bildades, som avslöjade maktmissbruk och tystnadskultur. Fackförbunden signalerade “nog nu”. Tillsatte kommissioner, införde larmfunktioner och hamrade in risken med otrygga anställningsformer. Många arbetsplatser tvingades till hård självrannsakan (inte minst den jag just återvänt till). Sedan mojnade vinden.
Att åstadkomma en förändring är bara halva arbetet. Att hålla i den är minst lika svårt. Men värst blir det för de som struntar i att göra jobbet. Krisen inom Moderaternas ungdomsförbund påminner om det.
”Jag fick inte berätta för någon”
Aftonbladet har de senaste veckorna rapporterat om sexuella trakasserier och mobbing inom Muf. DN avslöjar nu att Muf-ledningen och Moderaterna känt till minst ett av fallen utan att agera enligt partiets egna rutiner.
Den idag 25-årige profilen inom Muf, som i februari 2015 bjöd då 14-åriga Alice Sigfridsson på middag. Alice var ny inom ungdomsförbundet, och tyckte att det var spännande att “hänga med någon som varit med länge”. Mannen bjöd på vin.
– Han hällde upp mer och mer, berättar Alice Sigfridsson för DN.
– Jag minns att jag var så packad att jag inte kunde gå rakt, jag ramlade när jag skulle ställa mig upp. Det var då han började hålla på. Dagen efter sa han jag inte fick berätta det här för någon. Han sa att han kunde bli av med sitt uppdrag. Han sa att det fanns lagar om sånt här.
Det som följde är samma otäcka tendens som avslöjats gång på gång under Metoo. Hur den som vågat berätta blir ifrågasatt. Hur medarbetare som anses viktiga inom olika organisationer kommer undan med vidrigt beteende.
”Håller varandra om ryggen”
Den 25-årige mannen blev efter en internutredning tillsagd att inte närvara på förbundets aktiviteter. Men han inte bara närvarade, utan syns även på bild på flera Muf-distrikts sociala mediekonton och har dessutom blivit invald i en lokal moderat partiförening. Först efter den senaste tidens medieuppmärksamhet har mannen tvingats lämna sina partiuppdrag. Det talas nu om att Muf är “karriärister som håller varandra om ryggen”. Men Muf-krisen är bara en påminnelse om hur utbrett problemet är.
Vi har nu äntligen fått en samtyckeslag. Socialdemokraterna lovar att stärka skyddet mot trakasserier i arbetslivet. Arbetsmiljöverkets inspektörer ska undersöka hur det står till med sexuella trakasserier på arbetsplatserna. Gott så, men där borde vi redan vara. Å andra sidan finns det starka krafter inom politiken som vill peka finger på vissa grupper när det kommer till övergrepp, trots att Metoo-rörelsen tydligt har visat att det här är ett samhällsproblem.
Vi får inte släppa Metoo i valet. Högt i tak kan åter bli tystnadskultur. Mod – såväl som i politiken som på arbetsplatserna – kommer att göra hela skillnaden. Vi måste fortsätta göra jobbet.