Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Befria oss från Trump

Även småspararen i Bromölla lider av hans presidentskap

Spänningarna mellan USA och Kina ökar just nu. Det är det bekymrande resultatet av den senaste tidens positionsförflyttningar i en styrkemätning mellan USA och Kina som pågått sedan Trump blev president.

Donald Trumps kanske främsta avtryck som president är det handelskrig mellan USA och Kina som initierats under hans presidentskap. Trump har använt det för att visa upp ett starkt ledarskap som sätter USAs intressen framför alla andra inför väljarna. Samtidigt har agerandet påverkat världsekonomin och också det säkerhetspolitiska läget negativt globalt.

Kinas expansiva politik behöver naturligtvis mötas. De demokratiska inskränkningar som genomförts i Hongkong är oroväckande. Precis som Kinas allt större ägarandelar i viktig infrastruktur som bland annat telecom-branschen. I Sverige vet vi enligt FOI idag inte ens hur stort Kinas ägande i Sverige är.

Men Donald Trumps konfrontatoriska linje mot Kina handlar inte framför allt om vare sig omsorg om Hong Kongs frihet eller andra större demokratiska ideal. Trump har trots allt själv tydligt visat att hans egen respekt för demokratiska institutioner som fria och oberoende medier är obefintlig.

Styrkedemonstrationer

I ett läge där opinionen möter Joe Biden med allt större gillande blir styrkdemonstrationer som den mot Kina viktigare för Donald Trump. I takt med att dödstalen stigit i USA har Trumps hantering av coronakrisen dessutom mött allt större motstånd, vilket även det får vägas in när USAs agerande mot Kina ska värderas.

Den upptrappade konflikten mellan USA och Kina kan därför inte tolkas som något annat än del i Trumps återvalskampanj. Vilket i sig är ett mått på politiskt vansinne om något.

Konflikten mellan USA och Kina riskerar få allvarliga konsekvenser eftersom vi redan befinner oss mitt i en global kris på grund av coronapandemin. Den senaste i raden av konfrontationer mellan de två länderna handlar om anklagelser från Trumpadministrationen mot Kina om spionage via kinesiska konsulatet i Houston, Texas, som USA därför krävt ska stängas. Vilket Kina kontrade med besked om att USAs konsulat i Chengdu ska stängas. Det sista världen behöver just nu är ökad instabilitet. Men det är precis vad som skapas.

Hoppet står till amerikanerna

Donald Trump har visat att en politisk dåre i USA med Twitter kan påverkar tillvaron och ekonomin även för en småsparare i Bromölla. Större än så är inte den globala byn, vilket också gör det nu pågående skeendet i relationerna mellan USA och Kina till en världsomfattande angelägenhet.

Det går bara att hoppas på att det amerikanska folket kommer befria oss från Trump vid valet i november.

Förhoppningsvis kommer det inte redan vara för sent.