Jag minns vad Ebba Busch sa när svarta dog i Covid-19
En pandemi sätter ljuset på orättvisor
Under onsdagen rapporterar SvD att ”Inrikesminister Mikael Damberg uppmanar alla som vill manifestera mot rasism att göra det på digitala medier”. Något som bland annat Ebba Busch hakat på med en svart ruta på instagram och #blackouttuesday. Efter demonstrationen på Sergels torg frontar DN med ”Oro för ökad smittspridning efter demonstrationerna”.
På Svenska Dagbladets hemsida är rubriken ”Strandhäll: Det gör mig väldigt provocerad” som reaktion på folksamlingen. Det är ett sätt att se på det. Man kan bli förbannad på smittorisken. Samma personer är säkert lika arga på bilder av fulla uteserveringar och stränder. Och för att vara konsekventa är de säkert helt rasande över hur många fler svarta som dör av covid-19.
Svarta står för 70 procent av dödsfallen i Louisiana, men utgör 32 procent av befolkningen. I Washington har sex gånger fler dött av viruset i områden med en majoritet svarta.
Experter pekar på orsaker som fattigdom, lägre andel svarta med sjukförsäkring och krävande arbeten. Underliggande sjukdomar som är vanligare bland socioekonomiskt utsatta spelar in. USAs generalläkare Jerome Adams är afroamerikan. Han har både högt blodtryck och astma: ”jag representerar arvet som man bär på om man växer upp fattig och svart i Amerika”.
I Europa är vi inte mycket bättre. I England rapporteras att svarta och personer med asiatisk bakgrund löper upp till 50 procent högre risk att dö i Covid-19.
Rapporten visar att covid-19 inte bara tydliggör ojämlikheter i hälsa, utan förstärker dem. I Sverige har vi redan sett siffror på att svensksomalier och personer med annan etnisk bakgrund än svensk varit överrepresenterade i dödstalen. Då syntes inga svarta rutor på instagram från Ebba Busch. I stället skriver hon debattartiklar om problemet med att somalier inte har ”samma tradition av skriftlig information eller av medicin”. Att taxichaufförer vittnat om att de skjutsade hem smittade alp-resenärer från Arlanda säger hon inget om.
De som protesterar vet vilka som drabbas värst av sjukdomen
Det målas upp en bild av att demonstranterna är ansvarslösa som samlas mitt i en pandemi. Men de som protesterar i dagarna vet mer än väl om vilka som drabbas värst av sjukdomen. Kanske är det inte en olycklig slump att så många protesterar just nu. Kanske är det ett uttryck för oro över att din hudfärg kan innebära en för tidig död, oavsett om det är i polisens våld eller på grund av ojämlikhet i hälsa och livschanser.
En global pandemi slår värst mot de som redan är mest utsatta, och sätter ljuset på orättvisorna som följer oss ända ned i graven.