Svälten är en dödlig bieffekt av corona
I Jemen riskerar barn dö när hjälpen uteblir
I Jemen är situationen akut. Det krigshärjade landets befolkning plågas nu av hungersnöd. Trots vetskapen om den oerhört allvarliga situationen i Jemen, har FN så här långt bara lyckats samla in hälften av de pengar som krävs för att det ska finnas en chans att trycka tillbaka spridningen av coronaviruset och svälten. Om detta har bland annat Dagens Nyheter rapporterat.
Humanitär katastrof
I Jemen finns idag 2 miljoner barn under fem år som är akut undernärda. I landet finns ytterligare 10 miljoner barn som alla är i behov av hjälp från världssamfundet för att inte fara illa.
Vad som pågår är en humanitär katastrof, men trots det saknas handlingsförmåga. Det betyder också att världen just nu står vid sidan av och tittar på när barn riskerar svälta ihjäl.
FN har tidigare varnat för att svält riskerar följa i coronapandemins spår. Stängda gränser, globala logistikkedjor som därmed brister och arbetslöshet är alla faktorer som gör svält till en av pandemins dödliga bieffekter.
Pandemin förvärrat kriser
En mer dold faktor som påverkar ekonomin i många familjer globalt är de så kallade remitteringarna, det vill säga när migrantarbetare skickar pengar till sina familjer. Ett penningflöde som på grund av coronapandemin och den ökande arbetslösheten avtagit. Det i sig slår hårt mot familjeekonomierna i utvecklingsländer eftersom remitteringarna 2019 var tre gånger så stora som det totala globala biståndet i världen enligt Världsbanken.
De problem som fanns globalt före pandemin försvann inte när coronaviruset spred sig över världen. Istället har situationen förvärrats av pandemin.
Att FN inte lyckats samla ihop mer än hälften av de pengar som krävs för att rädda barn från svält i Jemen är ett tydligt bevis på det.