Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Låt hösten bli SM i välfärdsatsningar

Löfvens huvudvärk: las, Preem, och migration

Det har gått inflation i statliga miljarder de senaste månaderna. Kommuner och regioner uppskattar kostnaderna för pandemin till 11 miljarder. Ersättningen till permitterade har kostat nästan 30 miljarder. Kostnaderna för a-kassan har nästan fördubblats och så där skulle vi kunna fortsätta.

När Magdalena Andersson presenterade förutsättningarna för budgeten talade hon om 100 miljarder i stimulanser till ekonomin. Då är det lätt att politiska förslag framstår som futtiga.

Det är med andra ord inte konstigt att Stefan Löfven kände behov av kraftuttryck när han i dag presenterade satsningarna på äldreomsorgen i kommunerna. Fyra miljarder i årliga tillskott är faktiskt "en sjujäkla satsning", för att citera statsministern. Det är 1,7 miljarder till äldreomsorgslyftet nästa år också.

Dessutom höjs de generella statsbidragen till kommunerna med 10 miljarder nästa år. Pengar som verkligen behövs.

Ljus på samhällets svaghet

Coronapandemin har satt ljuset på svagheterna i den svenska välfärden, kanske speciellt i äldreomsorgen. Ingen politiker kan blunda för behoven. Pengar till välfärden är dessutom en av de bästa konjunkturåtgärder en regering kan ta till.

Vi kan räkna med att oppositionspartierna, när de väl funderat en stund, kommer att bjuda över dagens satsning.

Det är ingenting Stefan Löfven behöver ligga sömnlös över.
Ändå innebär morgondagens riksdagsöppnande starten på en höst som kommer att bli riktigt besvärlig. Budgeten är ett exempel.

Dagens satsning på välfärden är viktig. Samtidigt löser den knappast de problem som hänger samman med privatiseringar, vinstjakten eller vikariesituationen. Och det är bara början på en lång lista av politiska problem.

Tjat om skattesänkningar

Annie Lööf och Nyamko Sabuni har gjort klart att deras partier absolut inte vill gå med på att permanenta höjningen av nivån i a-kassan. I stället vill man genomföra stora skattesänkningar.

Så lär det också bli, det har både Löfven och Andersson antytt. Dålig politik, och det är Socialdemokraterna som kommer att tvingas ta ansvaret för den.
Förhandlingarna om migrationspolitiken havererade för en månad sedan. Det förslag som finns stöds nu bara av Socialdemokraterna. Frågan är hur regeringen ens ska kunna lägga fram ett förslag till riksdagen innan den tillfälliga lagen slutar gälla nästa sommar.

Preems planer på en utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil är ett annat problem som måste hanteras under hösten. Mark- och miljööverdomstolen såg inget skäl att stoppa utbyggnaden. Lokala politiker vill ha jobben.

Fel hur han än gör

Miljörörelsen menar att den skulle omöjliggöra Sveriges klimatambitioner och Miljöpartiet har redan sagt nej.

För Löfven betyder det att det blir fel, hur han än gör.

Då har vi ändå inte talat om las, lagen om anställningsskydd.
Centern och Liberalerna menar att januariavtalet slår fast att förslagen i Toijers utredning måste genomföras till sista bokstaven. Stefan Löfven och Eva Nordmark säger att det skulle förändra balansen på arbetsmarknaden. Och att det strider mot uppgörelsen.

Fack och arbetsgivare förhandlar precis nu. Skulle de inte komma överrens riskerar Sverige en politisk kris.

Det blir en lång höst för Stefan Löfven. Vi har nog inte hört det sista kraftuttrycket ur statsministerns mun.