Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Rika är vinnare på coronakrisen

Fel att Löfven satsar på skattesänkningar

Uppdaterad 2021-10-08 | Publicerad 2020-09-04

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ägare av fastigheter, aktier, obligationer och fonder har gynnats under coronapandemin.

Om ditt hus håller på att brinna ned och du vill behålla det krävs ett mått av panik. Det sa Greta Thunberg i ett tal i EU-parlamentet förra våren för att få världens ledare att agera mot klimatförändringarna.
Samma budskap skulle kunna riktas mot den svenska regeringen som vill få till en omstart av ekonomin efter coronavåren. Arbetslösheten har ökat, gängvåldet fortsätter att hålla svenska bostadsområden i skräck och välfärden är under stark press.
I ett unikt svårt läge utlovar Stefan Löfven omfattande skattesänkningar i den höstbudget som ska presenteras den 21 september. Helt oväntat är det inte, det enda som samarbetsparterna i Centerpartiet och Liberalerna har tryckt på inför förhandlingarna är att de vill se mer av skattesänkningar och Rut-avdrag. Men det är knappast det som folket skriker efter.

Pengaregn över de med tillgångar

Resultatet av de senaste decenniernas massiva skattesänkningar och nedskärningar på välfärden har blivit skrämmande tydliga under coronapandemin. Regeringens snabba insatser minskade skadorna: att slopa karensdagen och höja taket samt göra det enklare för folk att gå med i a-kassan har varit effektivt. Detta borde givetvis permanentas.

Andra krisåtgärder har snarare ökat de ekonomiska klyftorna.
Permitteringar och uppsägningar under våren har lett till att många hamnat i en svår ekonomisk situation, samtidigt som arbetslösheten är hög. Men de som redan har det gott ställt har i många fall fått det, åtminstone materiellt sett, bättre.
Till exempel har Riksbankens stödköp av företagsobligationer inneburit ett pengaregn för ägare av fastigheter, aktier, obligationer och fonder. Det skapar en fördelningseffekt som gynnar de som har tillgångar på bekostnad av de som inte har det. I slutändan riskerar dessa ökande klyftor att spä på en destruktiv samhällsutveckling, med ökad politisk polarisering och kriminalitet.

Inga vänsterextrema åsikter

Detta är ingen vänsterextrem åsikt. Nordeas chefsekonom Annika Winsth har i en intervju med Bokpodden höjt ett varningens finger för utvecklingen. Även Klaus Schwab, grundare av World economic forum i Davos, som knappast kan beskyllas för att vara socialist, har sagt att eran efter pandemin bör leda till nyliberalismens dödsstöt och en period av massiv förmögenhetsomfördelning från de rika till de fattiga och från kapital till arbete.
Stefan Löfven försvarar de kommande skattesänkningarna med att han har en "pragmatisk syn på skatter". Pragmatismen skulle också kunna beskrivas som en undfallenhet mot samarbetspartierna. När Sverige brinner är det istället dags att få panik – och rädda de som inte redan sitter i trygghet.

***

Chatta med Jonna Sima. Chatten öppnar 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Tack för att ni har deltagit i dagens chat! Det har varit kul och stimulerande att höra era synpunkter. Vi hörs snart igen, ha en trevlig helg till dess!

  • Hej Lotta! Tack för din fråga, det får tyvärr bli den sista för i dag. Arbetslinjen är bra, den är också själva kärnan i socialdemokratin. Utan den finns ingen välfärdsstat. Och självklart ska det alltid löna sig att arbeta framför att gå på bidrag. Problemet med de senaste decenniernas skattesänkningarna är att de haft en slagsida. Den har konsekvent gynnat de med mest tillgångar på bekostnad av de som inga har. Den utvecklingen bör vändas, och det är världens ledande ekonomer och forskare på området rätt överens om. Samhällen med för stora ekonomiska klyftor är inte roliga att leva i, för någon. Och i Sverige har de ökat mer än i något annat industrialiserat land under 00-talet.

  • Använder inte RUT eller ROT, det enda jag drar ”fördel” av är ränteavdragen men å andra sidan så är många hyreslägenheter i attraktiva lägen subventionerade och inte kostar det de borde kosta, bisarrt när en hyreslägenhet på söder kostar lika mycket som en hyreslägenhet gör i en förort. Pluggade i Ohio, ganska stort antal somalier där, låg arbetslöshet, företagsamma, en restaurangägare berättade för mig att en av anledningarna var att man är tvungen att klara sig snabbt då de fick stöd en kort tid och det var ngt bra. Han hade släktingar i Sverige som aldrig jobbat. Så arbetslinjen är bra!

    Lotta
    4 sept 2020
  • Permitteringarna har ju varit väldigt bra politik, men för många låginkomsttagare är även ett litet inkomstbortfall kännbart. Framöver kommer det att krävas resurser till utbildning och jobbinsatser, då får skattesänkningar vänta.

    Och en obligatorisk a-kassa riskerar att bli försvagad. Dessutom är det viktigt för upprätthållandet av den svenska modellen, med två hyfsat jämbördiga förhandlingspartners (arbetsgivarna och facken). Då är en a-kassa knyten till facken viktig för att löntagare ska inse vikten av att vara medlem.

  • Varför skulle skattesänkningar till vanligt folk vara fel? Det är väl ett sätt stt hjälpa de som varit svårt drabbade i krisen?Förstår inte heller stycket om permitterade. Pm det är nåt Sverige lyckats med är det väl att undvika massarbetslöshet genom generösa regler för korttidspermitteringarAng a kassan. Ta fram en obligatorisk o gemensam a kassa lika för alla. Knut den inte till fackföreningsrörelsen. Då får vi rättvisa på den punkten, men det vill ju inte vänstern. Varför?

    Danne
    4 sept 2020