Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Att höja politikerlönerna är som att kissa i byxorna

Ska inte Göteborgspolitikerna ta ansvar som alla andra?

Göteborgs politiker.

I Göteborgs-Posten berättar studenten Tim att det är svårt att få ihop pengar till mat.

Han har gått ner åtta kilo. I samma tidning förklarar pensionären AnnSofi att hon inte har råd att köpa julklappar till sina barnbarn.

Det kommer larm om “lavinartad förändring” i skolbarnens matvanor från olika håll i landet. Nu äter barnen betydligt mer i bamba. Skolbespisningpersonalen försöker planera in tyngre mål mat på måndagar och fredagar så att barnen ska få i sig tillräckligt med mat kring helgerna.

Höjer sina löner

Trots det tvingar nu högeroppositionen i Göteborg igenom en höjning av politikernas löner.

På grund av det tuffa ekonomiska läget har det rödgröna styret i Göteborg försökt strypa den årliga höjningen av politikernas arvoden i staden. Något som fick högeroppositionen att gå i taket - och stoppa förslaget. Trots att kommunalråden redan tjänar 70 490 kronor i månaden höjs nu lönerna till 72 260 kronor.

Oppositionsrådet Axel Josefsson (M) som blir vice ordförande i kommunstyrelsen får själv 2 170 kronor mer i månaden med den nya höjningen, och landar en lön på 86 495 kronor.

Får ta smällen

I den ekonomiska krisen har många grupper i samhället fått ta smällen. Låginkomsttagare som inte hade särskilt mycket att röra sig med innan krisen lever nu med kniven mot strupen för att få sin ekonomi att gå ihop.

Samtidigt så förväntas dessa grupper ta ansvar under krisen. Enskilda konsumenter uppmanas göra vad de kan för att spara el. Fackförbunden är försiktiga med att kräva för stora löneökningar inför nästa års avtalsrörelse, för att inte spä på inflationen och förvärra krisen.

Denna ansvarskänsla verkar dock inte infinna sig hos alla. Inte hos oppositionen i Göteborg i alla fall.

Det riskerar att göda ett politikerförakt.

Sämsta valrörelsen

Många väljare var missnöjda med valrörelsen. Hela 42 procent menar att den var dålig, medan endast 15 procent ansåg att den var bra. Det gör den till den sämsta valrörelsen någonsin, och det säger något om väljarnas förtroende för våra politiker.

Och om förtroendet för våra politiker urholkas, urholkas även förtroendet för demokratin.

Kanske något att fundera på för de förtroendevalda. En höjning av lönerna riskerar att bli lite som att kissa i byxorna, i början känns det varmt och skönt men snart kallnar det och luktar illa.

Följ ämnen i artikeln