Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

”Vi ser att eleverna är hungriga och äter mer”

”Åh serveras kaviar i dag, så gott, det kan vi inte köpa längre”

Publicerad 2022-11-24

Ökade priser har gjort att fler elever äter skolmaten, och mer av den.

I Södertälje kommun har man märkt av en lavinartad förändring.

På Blombackaskolan serveras aldrig soppa på fredagar, för att det inte mättar länge nog.

– Vi vill ge dem en favoriträtt på måndagen och fredagen, så att vi vet att vi börjar deras vecka på bästa sätt och skickar hem mätta och belåtna barn på fredagen.

Åsa Cannerheim, måltidsutvecklare i Södertälje kommun, säger att de märkt av ”en lavinartad förändring i både skola och förskola”, på frågan om eleverna äter mer skolmat nu än tidigare.

Therese Faulseit, kökschef, och Miroslaw Kadziela, kock, på grundskolan Blombackaskolan i Södertälje, håller med.

– Vi pratade om det här i går, att det ökar otroligt mycket. Det har gjort det sedan skolan började i augusti. Vi ser en väldigt stor skillnad. I vissa fall förr kunde några elever äta pizza ute när det inte serverades någon favoriträtt, men nu kommer alla hit och äter, säger Therese.

– Även de dagar vi serverar fisk. Fisk är egentligen ingen favorit men nu äter de allt, säger Miroslaw.

När vi besöker dem veckan innan höstlovet är det en timme kvar tills de första barnen ska äta lunch. En av två huvudrätter på menyn är tomatsoppa med linser och hembakt bröd och röror. Till det serveras även en salladsbuffé med grönsaker och rotfrukter.

– Vi kör på ekologisk mat och svenska råvaror. Vi har bra mat hela veckan, men på måndagar och fredagar är det något extra, säger Miroslaw.

Therese hoppas att fler ska ta efter dem.

– Alla som vi pratat med i kommunen märker ju att eleverna äter mycket mer på måndagarna. Det kan vara så att de inte äter samma mängd hemma, att de inte har den möjligheten. Vi känner att vi vill ge dem en favoriträtt på måndagen och fredagen, så att vi vet att vi börjar deras vecka på bästa sätt och skickar hem mätta och belåtna barn på fredagen.

Det är även därför de aldrig serverar soppa på fredagar, för att det inte mättar lika länge.

– Vi har det på torsdagar i stället och stärker upp på måndag och fredag för att kunna göra det vi kan.

Therese Faulseit, kökschef, och Miroslaw Kadziela, kock, på Blombackaskolan berättar att fler elever äter skolmaten, och mer mat än tidigare.

”Uppe i 85 kilo pasta”

De lagar totalt 1 100 luncher, till både Blombackaskolan och en annan skola och förskola.

– Det ska räcka med 75 kilo pasta men vi är nästan uppe i 85 kilo nu bara de senaste veckorna. Vi behöver koka mer under lunchen, för att det inte räcker till, säger Therese.

– Och det är inte bara lunchen som ökat, de äter också mer frukost och mellanmål. Det går åt mycket bröd.

En lunch kostar 11,88, än så länge klarar de att hålla budgeten.

– Det är för att vi i princip lagar allt från grunden. Då kan vi spara in, det är jättestor skillnad att panera fisk själv mot att köpa färdigpanerad fisk. Vi har inte behövt tumma på kvaliteten, utan tar tillvara på all mat, säger Therese.

De köper grönsaker efter säsong och drar ned på smöret genom att göra egen färskost, för att hålla nere kostnader.

”Barn är mer medvetna än man tror”

På vissa skolor har Therese hört att vuxna säger att de får passa på att äta eller dricka kaffe, då det är så dyrt.

– De säger det med lite ironi men det är också en sanning i det. Men vi har inte hört barn säga något, vi bara ser att de är hungriga och äter mer. Särskilt i de utsatta områdena.

Varför tror ni det kommer fler elever än tidigare och äter?

– Jag tror att de pratar om det hemma, barn är mer medvetna än man tror, de vet vad det kostar att gå ut och äta. Många har gjort det på helgerna, gått till Mcdonalds eller ätit pizza. Men jag tror att föräldrar säger att de kanske inte har råd att göra det hela tiden, på grund av ökande priser på bränsle, el och mat. Sedan tror jag eleverna pratar om det i skolan och hör vuxna som sitter och pratar om priser, och då blir de påverkade. Jag tror även de får med sina kompisar på lunchen, säger Therese.

En positiv aspekt av det hela är att barnen kastar mindre mat, och att de äter ordentligt. Therese och Miroslaw passar även på att skapa ett band med eleverna, prata om mat och vad de kan få för pengarna, och förhoppningsvis inspirera dem att anamma kunskapen hemma.

– Vi serverade kebabrulle i fredags och då passade vi på att förklara hur mycket det kostat att få till det. Alla tyckte det var hur gott som helst. Vi hoppas att barnen kan gå hem och säga att de kan göra kebabrulle själva hemma. Vilket håller nere kostnader.

”Det är inte bara lunchen som ökat, de äter också mer frukost och mellanmål. Det går åt mycket bröd”.

”Äter mer alla dagar”

Även i Linköpings kommun, med cirka 60 skolrestauranger, har de fått signaler om att det går åt mer mat.

– Sedan tidigare har elever ätit mer mat på måndagar och efter lov, av olika skäl. Men nu äter eleverna generellt mer alla dagar. Men vi har inte grottat ner oss i varför och kan inte dra några slutsatser, säger Åsa Kullberg, verksamhetschef för den kommunala enheten som driver skolrestaurangerna.

Hon har dock hört om ett exempel från en skola.

– En elev sa under mellanmålsserveringen: ”Åh serveras kaviar i dag, så gott, det kan vi inte köpa längre”.

Skolor har fått köpa in mer mat, vilka själva är drabbade av ökade livsmedelskostnader.

– Vi har jobbat med att titta och fundera på vad vi kan ändra på matsedeln, om vi ska byta ut varor och vad som har bäst pris just nu. Det är ett stort jobb.

– Oavsett är vårt uppdrag att se till att det finns mat att äta, och så mycket eleverna vill ha. Det är intressant och tragiskt fenomen på sätt och vis, att det är så tufft.

”Köps in mer råvaror”

Lina Ekeroth Sandqvist, kostchef på kostenheten i Jönköpings kommun, berättar att skolor märkt av att elever äter mer lunch än tidigare.

– Det köps in mer råvaror och livsmedel för att kunna laga mat så att det räcker till.

Speciellt äter de mer på måndagar och fredagar.

– Att de äter mer på måndagar kan att ha att göra med att eleverna inte ätit så mycket hemma under helgen. På fredagar kan det vara så att de äter upp sig inför helgen. Men ibland har vi en extra populär maträtt på fredagar, vilket gör att de äter mer.

Framför allt märks det att fler elever och förskolebarn äter frukost och mellanmål som serveras i skolan och förskolan.

– Men det går inte att säga att det beror helt på livsmedelspriserna. Det kan ha att göra med pandemin då eleverna kanske åt mer frukost och mellanmål hemma.

Lina Ekeroth Sandqvist tror även att barnen inte har lika mycket fickpengar att köpa mat och godis för som tidigare, vilket gör att de i stället äter mer i skolan.

– Som ansvarig känner jag att det absolut är viktigt att vi kan erbjuda bra och god mat av hög kvalitet i dessa tider. Det är viktigt för samhället att man nyttjar vår fina service, jag är tacksam för vi kan bidra med detta för allt och alla.

Följ ämnen i artikeln