Ingen kan höra när din lök skriker
Grönsakers känslor påverkar vad du har på tallriken
Publicerad 2022-05-29
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I filmen Notting Hill kämpar ungkarlen William, spelad av Hugh Grant, med sitt dejtande. Det går inget vidare. Under en dejt hemma hos vännerna möter han en kvinna som är frukterian.
– Vad exakt är en frukterian? undrar William.
– Vi tror att frukt och grönsaker har känslor, så vi anser att matlagning är grymt. Vi äter bara saker som redan har fallit från träd och buskar. Som redan är döda, svarar kvinnan.
– Åh, ok. Intressant. Så de här morötterna...
– Har blivit mördade, ja.
Det är svårt att få resten av middagen att flyta på smidigt efter ett sådant konstaterande. Hur mycket charm Hugh Grant än laddar sin rollkaraktär med.
Frukterianen i Notting Hill fick rätt
Vi är alla team William i den eviga dejtingdjungeln av knasbollar.
Nu visar det sig att frukteriankvinnan hade rätt. Forskning har visat att grönsaker de facto har känslor. Den såg man inte komma!
Men riktigt så barbariskt som att varje morot har blivit mördad är det inte.
Forskare vid Lunds universitet har kommit fram till att en lök känner när du skär i den. Däremot har den inte ont. Det kan ju kännas lugnande inför grillkvällarna som väntar på altanen ute i försommarvärmen.
Vad som sker är att tusentals gener aktiveras och sätter i gång en stressreaktion i grönsaken när vi skär i den. Studien har gjorts på växten backtrav. När den borstades med en mjuk pensel kunde forskarna se att den släppte ifrån sig stresshormoner.
Tillhör detta avdelningen onödigt vetande? Möjligtvis, kul kuriosa är det onekligen.
Kan utveckla hållbart odlande
Men det är också kunskap om grödor som skulle kunna hjälpa oss att utveckla mer hållbara odlingsmetoder. En växt som utsätts för mycket beröring börjar utveckla ett försvar. Det kan göra den tåligare och starkare. På så vis kan också skördarna bli större.
Det är inte en dålig sak i en tid då vi har ett överhängande hot med livsmedelsbrist.
Kriget i Ukraina och de stängda gränserna i början av pandemin har gjort oss smärtsamt påminda om den låga svenska försörjningsgraden. Vi skulle klara oss en liten stund på vår egen produktion av spannmål, sockerbetor, morötter, ägg och mejerivaror. Men för frukt, grönsaker och kött är vi idag beroende av import.
Det är dags att börja ta grönsakernas känslor på allvar.