Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Trump försöker säkra upp för en valförlust

Republikaner svarar om fredligt maktöverlämnande

Följ ämnen
Ryssland

”Jag finner inga ord”, sa Demokraternas presidentkandidat Joe Biden.
Representanthusets talman Nancy Pelosi var inte lika ordknapp.
”Du är inte i Nordkorea, du är inte i Ryssland, du är inte i Saudiarabien. USA är en demokrati. Så försök hedra den presidented du avgett till den amerikanska konstitutionen”, var hennes replik, rapporterar New York Times.
Vad var det då som väckte så starka reaktioner?

Det faktum att Donald Trump inte vill avge garantier om fredligt maktöverlämnande vid en eventuell valförlust.

I stället valde han att återigen så tvivel om valets trovärdighet, att poströster bäddar för valfusk, vid en pressträff i Vita huset på torsdagen.

– Vi får se vad som händer, jag har varit väldigt kritisk till poströster, poströsterna är en katastrof, var Trumps svar på frågan.
Han har tidigare vägrat skjuta till medel för att postverket ska kunna hantera distansröstningen. Detta trots att poströster är det tryggaste alternativet för många medborgare i en framrusande pandemi, som i USA hittills krävt över 200 000 liv.

”Det blir en fortsättning”

Han fick en ny fråga om fredligt maktöverlämnande, men gav samma undvikande svar.
– Ta bort poströsterna så kommer det att bli fredligt. Fast det blir inget överlämnande. Det blir en fortsättning, sa han då.
Frågan ställdes efter månader av intensiva protester på gator och torg runt om i USA, med bitvis våldsamma kravaller. För afroamerikaners rättigheter, mot polisvåld, men även mot coronahanteringen. Man skulle kunna tro att USA:s president i det läget skulle vilja ingjuta lugn och försöka ena folket. Så skedde inte.

Att framträdande republikaner skyndade sig att tillstå att valets utgång självklart skulle respekteras underströk bara allvaret.

”Vinnaren av presidentvalet den 3 november kommer att sväras in den 20 januari. Maktöverlämnandet kommer att vara fredligt precis som det har varit vart fjärde år sedan 1792”, twittrade senatens majoritetsledare, republikanen Mitch McConnell.

”Största skada han gjort”

Att själva tilltron till demokratin ska raseras är självklart ett betydande hot. Inte minst i ett land där vapentillgången är så stor att skolskjutningar tillhör vardagen, och där risken för våld ständigt mullrar i samhällskroppen.
– Det kan vara den största skada han nånsin gjort mot den amerikanska demokratin, säger presidenthistoriken Douglas Brinkley om Trumps utspel, till New York Times.

Samtidigt är det så talande. Högerpopulisten Donald Trump tittar på opinionssiffrorna och försöker på förhand ogiltigförklara en eventuell förlust.

Om bilden var den motsatta, så skulle han ha all tilltro till valet.