Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

”Om kriget kommer” borde delas ut igen

”Det totala kriget kräver ett totalt försvar. Varje medborgare måste vara beredd att till det yttersta göra sin insats i det totala försvaret – inom krigsmakten, civilförsvaret, krigsproduktionen, folkförsörjningen, sjukvården, hemmen.”

Dagtecknat på Stockholms slott i maj 1961 av Hans Majestät Konungen och statsminister Tage Erlander.

Den krigsförberedande foldern ”Om kriget kommer” var en viktig del av Sveriges beredskap under hela det kalla kriget. Sedan 50-talet fanns den tryckt i telefonkatalogen.

Varje svensk man och kvinna skulle veta vad man skulle göra vid kris eller krig.

Vad signalen betydde

Om exempelvis utomhuslarmet Hesa Fredrik tjöt så kunde man ta fram ”Om kriget kommer” och läsa vad signalen betydde. Sedan följde man anvisningarna att stänga fönster och dörrar samt sätta på radion.

Men i söndags fanns varken folder eller telefonkatalog. När Hesa Fredrik av misstag sattes igång i Stockholm vid 22-tiden i söndags verkar folk inte ha förstått vad den betydde.

Vissa gick ut på balkongen för att se vad som hänt. Andra satte på radion men där dröjde informationen. Många försökte gå in på säkerhetsmyndigheternas hemsidor som då blev överbelastade. Dessutom blev nödnumret 112 nedringt av oroliga.

Allt blev sammanfattningsvis pannkaka.

Som tur var hände inget allvarligt.

Uppdrag till MSB

Är du beredd?

Folk och försvar i Sälen i januari diskuterades människors bristande kunskaper om totalförsvaret som ett allvarligt säkerhetsproblem. Händelsen i söndags visar att analysen var riktig.

Regeringen gav i våras i uppdrag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att se över informationen till hushållen om krisberedskap och höjd beredskap.

Slutsatsen borde bli att ”Om kriget kommer” ges ut igen i ungefär samma form som tidigare - alltså som en folder till alla hushåll.

Och det bör ske så snabbt som möjligt, helst redan till hösten.

Psykologiskt försvar

Att återuppbygga det svenska totalförsvaret kommer att ta tid men just djupare information till allmänheten är uppenbarligen helt nödvändigt. Och det handlar om mer än bara fysisk säkerhet.

I ”Om kriget kommer” fanns information om det psykologiska försvaret och om vad man behöver ha hemma för att klara kriser. Där fanns kunskap om hur samhället fungerar vid kriser och goda råd om vad man bör göra om något händer.

”Telefonera endast i yttersta nödfall.”

”Tro inte på rykten. Sprid inga rykten själv.”

För den som följde de förvirrade diskussionerna i sociala medier i söndags är det uppenbart att en och annan medborgare skulle behöva påminnas om detta.