GUBBSOPPA

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-08-30

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

30 augusti 2007. Maktfullkomligheten är närmast parodisk. Lars Leijonborg, som inte längre har förtroende av medlemmarna i folkpartiet och snart lämnar över partiledarskapet till Jan Björklund, sitter kvar i regeringen.

Beslutet har varit en sak mellan Leijonborg och Björklund. ”Jag ska göra plus- och minuslistor och bestämma det när jag får frågan mer officiellt”, sa Leijonborg i juni. ”Jan och jag pratar om saken”, sa han i augusti.

Nu har Leijonborg bestämt sig. Han sitter kvar i regeringen: ”Jan och jag har kommit fram till att under de omständigheter som råder nu så finns det en del fördelar med att jag är kvar”, säger Leijonborg till Radioekot.

Gör upp tillsammans

Björklund tar över jobbet som utbildningsminister. Leijonborg blir högskole- och forskningsminister och fortsätter leda globaliseringsrådet. Själva gör de upp om två av regeringens viktigaste statsrådsposter?–?till synes utan en tanke på att någon annan än Leijonborg kanske skulle göra jobbet bättre. Och utan större medverkan av statsminister Fredrik Reinfeldt, som enligt konstitutionen utser statsråden.

Vilken gubbsoppa. Man kan undra vad medlemmarna i folkpartiet tycker. Leijonborg tvingades visserligen bort från partiledarposten?–?men frågan om han ska sitta kvar i regeringen avgör han själv. Låta nya krafter komma in och ta över? Glöm det.

Partiet kompisrekryterar

Det är ett exempel på den toppstyrning som folkpartiet lider av. Etikkommissionen, som tillsattes efter spionskandalen, talade om en ”tystnadens kultur” i partiet. Organisationen toppstyrs av ett fåtal personer som sätter taktik före ideologi och som gör att människor inte känner sig sedda.

Folkpartiets granskningsutskott levererar lika hård kritik inför landsmötet nästa vecka. Partistyrelsen beskrivs som ”en diskussionsklubb utan möjlighet att påverka”. Besluten fattas någon annanstans och ledamöternas kompetens tas inte till vara. Partiledningen ”kompisrekryterar” till arbetsgrupper.

Partiledningens agerande i samband med spionskandalen kritiseras också. Det var ”anonymt och svagt”. Från partiledningens arbete med etikkommissionens rapport ”har litet kommit ut”.

Tar inte smällarna

Varken Lars Leijonborg eller Jan Björklund vill kommentera granskningsutskottets kritik. I stället skickas partisekreteraren Erik Ullenhag ut. ”Allt som står i dechargeutskottets rapport kommer vi att ta på stort allvar”, säger han.

Det allvaret saknas i Leijonborgs och Björklunds agerande när det gäller ministerposterna. Lars Leijonborgs formuleringar (”jag ska göra plus- och minuslistor” och ”Jan och jag pratar om saken”) visar att de båda herrarna inte tar partidemokratin på allvar.

Partiet tvingade en motvillig Lars Leijonborg att lämna partiledarskapet. Men regeringen lämnar han inte. I den frågan finns det ju inget landsmöte som kan komma och krångla till det. Säga ifrån.

ÅP