Be om ursäkt i stället Borg

Socialdemokraternas Magdalena An­dersson är glad. Eva Nordmark, TCO:s ordförande, är också glad.

Men lyckligast är LO:s Karl-Petter Thorwaldsson:

– Jag är naturligtvis jätteglad och ­jättestolt.

Varför är de på så gott humör?

Jo, Anders Borg har meddelat att han kan tänka sig att slopa arbetslöshets­avgiften, förändringen som gjort att en kallskänka betalar mer än en läkare för sin arbetslöshetsförsäkring.

Avgiften har ”inte varit helt lyckad” förklarade finansministern under ett moderat partiseminarium i helgen.

Man får förstå glädjen hos de fackliga organisationerna och den politiska ­oppositionen. De var ju emot att av­giften infördes redan för sex år sedan.

Sedan dess har en halv miljon svenskar lämnat a-kassorna. Färre än var tionde heltidsarbetande skulle i dag få en­ ­ersättning på 80 procent av tidigare ­inkomst om de blev arbetslösa.

Anders Borg drömde om att kunna styra lönebildningen med hjälp av ­a-kassans differentierade avgifter. ­Resultatet ­skulle bli lägre lönekrav, åtminstone

i branscher med hög arbetslöshet. För ett år sedan dömdes hela projektet ut av ekonomen Lars Calmfors – tidigare ­anställd av just Anders Borg – men ­finansministern har framhärdat.

Det politiska priset har varit högt för många, många människor. Sedan 2006 har andelen arbetskraft utan skydd av ­a-kassa ökat årligen. En tredjedel står helt utan inkomstrelaterat försäkringsskydd om de skulle bli arbetslösa.

Det har Borg inte brytt sig om, det är ett pris han varit beredd att betala.

Om Borg är allvarlig så är hans ­besked om a-kassan positivt. Det skulle göra ­systemet rättvisare och fler skulle förmodligen gå med i kassorna.

Men det var ju han som ställde till det från början. Anders Borg borde faktiskt börja med att be om ursäkt.

Följ ämnen i artikeln